Mainos

Kuka tahansa pystyy tekemään laatuleffoja 60 tunnissa – tässä resepti

Lähes 100 elokuvantekijää ympäri maailmaa on kokoontunut tekemään lyhytelokuvia Helsinkiin. Aikaa heillä on kokonaiset 60 tuntia. Taiteilijoiden mukaan kuka tahansa pystyy siihen.

Elokuvat näytetään elokuvateatterissa 60 tuntia idean esittelyn jälkeen. Nämä tyypit joko nukkuvat todella vähän tai sitten ovat oivaltaneet jotain, mitä muut eivät.

– Laatua saa näinkin pienessä ajassa, jos vain on mahtava idea ja inspiroituneita luovia ihmisiä, jotka lyövät päänsä yhteen. Se ei tarvitse yhtään mitään sen enempää, kiteyttää elokuvaaja Niko Alajoki.

Alajoen mukaan homman suola on se, että "tekee hirveästi virheitä ja oppii ja kasvaa niistä". 

Yli 30 vastaavaa leffaleiriä kiertänyt itävältalainen elokuvaohjaaja Synes Elischka on koukussa homman yksinkertaisuuteen.

– Ensin esitellään idea. Sitten huudetaan, että tarvitsen kolme näytteljää ja kuvaajan. Ihmiset vain ilmaantuvat paikalle ja alamme kuvaamaan, Elischka hehkuttaa.

– Tämä energia on kaunista. Ihmiset nukkuvat vähän, jopa ehkä syövät heikosti, koska jokainjen on niin keskittynyt tekemään juttuaan. Lopuksi näemme teokset ja se tunne on uskomaton, sanoo kosovolainen elokuvaohjaaja Norika Sefa.

Sefan mukaan laatua pienessä ajassa tuo se, että löytää ympärilleen sellaisia ihmisiä, jotka uskovat ideaan yhtä paljon kuin idean luoja.

Elokuvaohjaaja Hannaleena Hauru uskoo elokuvanteon universaaliuteen.

– Kyllä leffan osaa tehdä kuka vaan, joka vain ryhtyy siihen. Se ei ole ajasta kiinni. Kyllähän pastankin tekoon menee kymmenen minuuttia ja koko illan jouluateriaan useita tunteja. Ja silti pasta ja jouluateria voivat olla yhtä hyviä, Hauru kertoo.


Kynnys matalalla

– Tällaiset tapahtumat laskevat kynnystä aloittaa. Ihmisillä on ideoita ja he voivat luoda, kunhan vain uskallusta riittää, toteaa näyttelijä Edvard Lammervo

Kino Kabaret -niminen leffaleiri korostaakin aloittamisen tärkeyttä, mutta myös epämukavuusalueiden etsimistä. Lammervo muistuttaa, että monet hienot tuotannot jäävät vain suunnitteluasteelle eivätkä koskaan valmistu. 

– On todella mahtavaa nähdä, kuinka luovia ihmiset voivat olla ja keksiä erilaisia ratkaisuja. Kun aikaa on näin vähän, hidasteisiin joutuu keksimään aina jonkun uuden ratkaisun, Alajoki jatkaa.

Kino Kabaret -tapahtuman kaltaisia työpajoja järjestetään kymmenissä eri maissa, Suomessakin vähintään kerran vuodessa. Tänä vuonna kaukaisin taiteilija tuli Zimbabwesta. Kabaretin järjestää Euphoria Borealis, joka on avoin yhteisö elokuvantekijöille.

Leffapajoissa tehdyt lyhytelokuvat ovat niittäneet kansainvälistäkin menestystä. Tässä näytteitä aikaansaannoksista.

Kino Euphorian Vimeoryhmä: https://vimeo.com/groups/kinoeuphoria

Run in the Park (ohj. Matti Lehtinen): https://vimeo.com/groups/kinoeuphoria/videos/91514422

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.