Kuka Stellenbosch?

Shiraz 2000 WO Stellenbosch, Simonsig Estate 10,23 e Alkon Koodi:466 017

Me nykyiset kuluttajat olemme onnellisessa asemassa. Etelä-Afrikan ilmasto ja maaperä ovat lähes täydellisiä hyvien viinien tuotantoa ajatellen, mutta poliittiset ja taloudelliset olosuhteet ovat rajanneet tällaista toimintaa vuosisatojen ajan. Vain kahtena ajanjaksona maassa ovat vallinneet tällaisen korkeamman viinillisen kulttuurin mahdollistavat olot, ja toinen näistä kausista on meneillään juuri nyt. Toinen viinillisesti hyvä kausi oli niinkin kaukana kuin 1600-1700-luvuilla, jolloin hollantilainen Simon van der Stel, kuvernöörinä toimiessaan mm. perusti Stellenboschin kaupungin.

Stellenboschin laatuviinialueella on perinteiden lisäksi monia viinien laatuun positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Näistä voidaan mainita kaupungissa sijaitseva maan ainoa viininviljelyä ja valmistusta opettava yliopisto, Atlantin tuulet jotka alentavat muutoin hieman liian korkeita päivälämpötiloja ja maaperän monipuolisuus. Ei olekaan ihme että suuri osa Etelä-Afrikan huipputiloista sijaitsee Stellenboschissa, mukaan luettuna tämänkertaisen testiviinimme valmistanut Simonsig Wine Estate.

Olen monasti saanut todeta, että Shiraz ei ole hullumpi valinta viljeltäväksi rypälelajikkeeksi Etelä-Afrikassakaan, eikä mielipidettä ole tälläkään kertaa syytä muuttaa. Viinin väri on erittäin tumma, vain reuna hieman taittuu Bordeauxinpunaiseen. Tuoksu on hyvän Shirazin tyyliin melko tyrmäävä. Ensin hyökkää eräänlainen vahaisa juuston tuoksu kauan sitten palaneen puun sivunuoteilla. Pienen pyöräytyksen jälkeen alaa valtaa iso läjä marjahilloa joka ei kuitenkaan ole liian äitelää. Hillon ympärillä taitaa kasvaa hieman laventelia. Maku on voimakas, keskipitkä, tasapainoisen savuisasti tammiarominen ja rehevä. Mehukas hedelmäisyys jaksaa yllättävänkin hyvin poskia kutittelevien hienojakoisten tanniinien alla. Parin vuoden kellarointi tekisi viinistä vielä herkullisemman, mutta voi tätä nautiskella jo nyt.

Tätä kirjoitellessani laitoin oliiviöljyssä ja yrteissä pyöritellyt peruna-, palsternakka- ja sipulilohkot pellille 200-asteiseen uuniin 45 minuutiksi ja niiden päälle nopeasti ruskistetun ja pippuroidun ulkofileepihvin viimeisiksi viideksi minuutiksi. Kunhan kaivan vielä viimeviikkoisen kapris-inkivääri-timjami-chili-maustevoin jääkaapista niin uskon, että minusta ja Simonsigistä tulee oikein hyvät ystävät..Arvio: 11/20 Hinta/laatusuhde +(hyvä)

Mikko Virta

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja