Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Kuka Stellenbosch?

Viiniarvio
ViiniarvioCopyright MTV Oy 2002
Julkaistu 15.10.2002 17:09

Shiraz 2000 WO Stellenbosch, Simonsig Estate 10,23 e Alkon Koodi:466 017

Me nykyiset kuluttajat olemme onnellisessa asemassa. Etelä-Afrikan ilmasto ja maaperä ovat lähes täydellisiä hyvien viinien tuotantoa ajatellen, mutta poliittiset ja taloudelliset olosuhteet ovat rajanneet tällaista toimintaa vuosisatojen ajan. Vain kahtena ajanjaksona maassa ovat vallinneet tällaisen korkeamman viinillisen kulttuurin mahdollistavat olot, ja toinen näistä kausista on meneillään juuri nyt. Toinen viinillisesti hyvä kausi oli niinkin kaukana kuin 1600-1700-luvuilla, jolloin hollantilainen Simon van der Stel, kuvernöörinä toimiessaan mm. perusti Stellenboschin kaupungin.

Stellenboschin laatuviinialueella on perinteiden lisäksi monia viinien laatuun positiivisesti vaikuttavia tekijöitä. Näistä voidaan mainita kaupungissa sijaitseva maan ainoa viininviljelyä ja valmistusta opettava yliopisto, Atlantin tuulet jotka alentavat muutoin hieman liian korkeita päivälämpötiloja ja maaperän monipuolisuus. Ei olekaan ihme että suuri osa Etelä-Afrikan huipputiloista sijaitsee Stellenboschissa, mukaan luettuna tämänkertaisen testiviinimme valmistanut Simonsig Wine Estate.

Olen monasti saanut todeta, että Shiraz ei ole hullumpi valinta viljeltäväksi rypälelajikkeeksi Etelä-Afrikassakaan, eikä mielipidettä ole tälläkään kertaa syytä muuttaa. Viinin väri on erittäin tumma, vain reuna hieman taittuu Bordeauxinpunaiseen. Tuoksu on hyvän Shirazin tyyliin melko tyrmäävä. Ensin hyökkää eräänlainen vahaisa juuston tuoksu kauan sitten palaneen puun sivunuoteilla. Pienen pyöräytyksen jälkeen alaa valtaa iso läjä marjahilloa joka ei kuitenkaan ole liian äitelää. Hillon ympärillä taitaa kasvaa hieman laventelia. Maku on voimakas, keskipitkä, tasapainoisen savuisasti tammiarominen ja rehevä. Mehukas hedelmäisyys jaksaa yllättävänkin hyvin poskia kutittelevien hienojakoisten tanniinien alla. Parin vuoden kellarointi tekisi viinistä vielä herkullisemman, mutta voi tätä nautiskella jo nyt.

Tätä kirjoitellessani laitoin oliiviöljyssä ja yrteissä pyöritellyt peruna-, palsternakka- ja sipulilohkot pellille 200-asteiseen uuniin 45 minuutiksi ja niiden päälle nopeasti ruskistetun ja pippuroidun ulkofileepihvin viimeisiksi viideksi minuutiksi. Kunhan kaivan vielä viimeviikkoisen kapris-inkivääri-timjami-chili-maustevoin jääkaapista niin uskon, että minusta ja Simonsigistä tulee oikein hyvät ystävät..

Arvio: 11/20 Hinta/laatusuhde +(hyvä)

Mikko Virta

Lisää aiheesta:

Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksenLily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yliMiten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiäLasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpalojaYksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikanHuijarit ottavat kaiken irti verosesongista: "He tietävät, että moni asioi juuri nyt OmaVerossa"
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • Eilen21:50
    Viiden jälkeen

    Maikkarin juontaja joutui kiperään tilanteeseen – ruotsin lehtori Lötjönen arvioi suorituksen

  • Eilen20:37
    Ihmissuhteet

    Lily Allen julkaisi poikkeuksellisen kostoalbumin – kosto nöyryytyksestä helpottaa, mutta voi mennä yli

  • Eilen18:52
    Terveys ja hyvinvointi

    Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä

  • Eilen17:00
    Ruokavirasto

    Lasten purkkiruokaa vedetään takaisin – saattaa sisältää muovinpaloja

  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan