Kuka paljasti Trumpin? Virkarikostutkintaan johtanutta kirjettä vaaditaan julkiseksi

Valkoinen talo kertoo presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta 1:49
MTV Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja kommentoi virkarikostutkintaa Kymmenen uutisissa.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin virkarikostutkintaa koskevan kuohunnan keskiöön on noussut puhelinkeskustelun paljastaneen henkilön valituskirje.

Yhdysvaltain edustajainhuone ja senaatti ovat äänestäneet, että toistaiseksi salatusta ilmiannosta pitäisi tehdä julkinen asiakirja.

Myös Trump itse lupasi YK:n yleiskokouksen lehdistötilaisuudessa läpinäkyvyyttä kirjeen suhteen. Trump korosti, että paljastuksen tehneellä ei ollut pääsyä ensikäden tietoihin.

CNN:n tietojen mukaan valituskirje tukeutuu osin Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin puheluun, mutta senaattorilähteiden mukaan dokumentissa on mainittuna myös muita todistajia ja lähteitä. Uutiskanavan mukaan paljastaja on Yhdysvaltain hallinnon työntekijä.

Kiista sisällön vakavuudesta

Esimerkiksi demokraattien senaattori Chuck Schumer ilmaisi olevansa huolestunut paljastajan valituskirjeen luettuaan.

– Dokumentin luettuani olen vieläkin huolestuneempi tapahtumien kulusta kuin olin luettuani puhelusta tehdyt muistiinpanot, Schumer sanoi.

Republikaaniedustaja Elise Stefanik puolestaan sanoi, ettei valituskirjeen sisältö anna tukea Trumpin virkarikostutkinnalle.

Normaali puhelu?

Sekä Trump että Zelenskyi ovat sanoneet puhelun olleen tavallinen. Zelenskyi sanoi keskiviikkona, ettei koe tulleensa painostetuksi.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa johtava demokraatti Adam Schiff ei tulkinnut puhelun muistiinpanoja Trumpin tapaan mitättömäksi.

– Tällä tavalla puhuu mafiapomo, Schiff esitti.

Schiff on jo aiemmin syyttänyt Trumpia vakavasta vallan väärinkäytöstä Ukrainan painostusasiassa.

Schiffin johtama tiedusteluvaliokunta on tänään mielenkiinnon keskiössä, sillä sen kuultavaksi saapuu Yhdysvaltain tiedusteluyhteisön johtaja Joseph Maguire. Maguire on aiemmin kieltäytynyt luovuttamasta tietovuotajan kirjettä kongressille.

Lue myös:

    Uusimmat