Kuka on Viron ensimmäiseksi naispääministeriksi ehdolla oleva Kaja Kallas? Kuuluisalla isällä pestit niin pää-, ulko- ja rahaministerinä kuin komissaarinakin

Oikeistolainen reformipuolue ja populistinen Ekre Viron vaalien voittajat 1:45
Oikeistolainen reformipuolue ja populistinen Ekre Viron vaalien voittajat.

Viron parlamenttivaalien äänikuningatar Kaja Kallas palasi viime syksynä EU-parlamentista, otti reformipuolueen haltuun ja on vahva ehdokas Viron ensimmäiseksi naispääministeriksi.

Kallasin johtama liberaali reformipuolue oli parlamenttivaalien voittaja sunnuntaisissa parlamenttivaaleissa. Se saa Viron 101-paikkaiseen parlamenttiin eli riigikoguun 34 paikkaa. Aiemmin puolueella oli 30 paikkaa. Samalla puolue nousee jälleen oppositiosta hallitukseen pääministeripuolueeksi. Puolue oli aiemmin yhtäjaksoisesti mukana Viron hallituksissa vuosina 1999–2016.

Kaja Kallas valittiin reformipuolueen puheenjohtajaksi keväällä 2018 ja on nyt vahvasti ehdolla pääministeriksi. Samalla hän olisi Viron ensimmäinen naispääministeri.

Asianajaja ja europarlamentaarikko

Valmistuttuaan Tarton yliopiston oikeustieteellisestä vuonna 1999 Kallas on työskennellyt asianajajana paitsi Virossa, myös Pariisissa ja Helsingissä. Hän osaa myös jonkin verran Suomea.

Hän on suorittanut myös liiketoimintajohtamisen maisteritutkinnon Estonian Business Schoolissa 2005-2007.

Kaja Kallas tuli ensimmäisen kerran valituksi Viron parlamenttiin vuonna 2011 reformipuolueen ehdokkaana. Tämän jälkeen Kallas toimi europarlamentaarikkona vuosina 2014–2018 Euroopan liberaalidemokraattisen puolueen (ALDE) edustajana. Hän sai vuoden 2014 vaaleissa yli 21 500 ääntä.

Euroopan parlamentissa hän on toiminut EU:n sisämarkkinoita koskevissa valiokunnissa sekä teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnassa. Hän on toiminut myös EU:n ja Ukrainan välisistä suhteista vastaavan valtuuskunnan varapuheenjohtajana.

Tytär ei ole enää isänsä varjossa

Kaja Kallas on Viron 1990-luvun politiikan merkkihahmon Siim Kallaksen tytär. Siim Kallas oli mukana perustamassa reformipuoluetta ja toimi sen puheenjohtajana vuosina 1994–2004. Lisäksi Siim Kallas toimi Viron pääministerinä, ulkoministerinä ja valtiovarainministerinä.

Kun Viro liittyi Euroopan unioniin 2004, Siim Kallas nimitettiin maansa ensimmäiseksi EU-komissaariksi ja toimi EU:ssa vuoteen 2014 saakka ollen myös komission varapuheenjohtaja. Hän oli ehdolla myös Viron presidentinvaaleissa 2016.

Tiukat hallitusneuvottelut edessä

Postimees-lehden mukaan Kallas haluaa aloittaa hallitusneuvottelut Isänmaa-puolueen ja sosiaalidemokraattien kanssa. Samalla hän alleviivaa, että yhteistyö oikeistopopulistisen EKRE:n kanssa on poissuljettu. EKRE nousi vaaleissa 17,8 prosentin kannatuksella kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi. Isänmaa-puolue oli 11,4 prosentilla neljäs ja tuntuvan tappion kokenut sosiaalidemokraatit 9,8 prosentilla viides.

Lehden haastattelussa Kaja Kallas nostaa esiin Viron veropolitiikan, jossa reformipuolue ajaa kaikille yhtenäistä tasaveroa. Tämän lisäksi myös kansalaisuusasioissa ja venäjän kielen asemasta puolueella on erilainen kanta, kuin venäläisvähemmistön suosiman vaaleissa toiseksi sijoittuneen keskustapuolueen kanssa. 

– Kaikesta muusta voimme neuvotella, Kallas sanoo lehdessä.

 

Lue myös:

    Uusimmat