Kuinka mieli vaikuttaa sairastumiseen? Antti Heikkilä vastasi kysymyksiin

Lääkäri Antti Heikkilä oli Studio55.fin verkkovieraana vastaamassa kysymyksiin mielen vaikutuksesta terveyteen. Kysymysten suuren määrän vuoksi Antti Heikkilä ei ehtinyt valitettavasti vastata kaikille. Alla vastaukset niihin kysymyksiin, joita Heikkilä ehti käsitellä vierailunsa aikana.

Miten mielenjärkytys esim. kuolemantapaus lähipiirissä saattaa vaikuttaa verensokeriarvoihin, ja miten sen jälkeen Sinun mielestäsi pitäisi toimia?

T:kuolema

Vaikuttaa hyvin paljon. Yleensä verensokeri nousee.

Hei, olen yrittäjä yhdessä mieheni kanssa, ja meillä on 10 työntekijää. Olemme toimineet yrittäjinä kohta 10 vuotta ja pyrimme tekemään itse paljon käytännön töitä. Nyt viimeisen vuoden aikana on tapahtunut paljon muutoksia yrityksessämme, ja itselle on tullut paljon enemmän kaikenlaisia "ylimääräisiä" töitä, jotka tahtovat kasaantua, kun ei yksinkertaisesti enää ehdi, ja tunteja vuorokaudessa on rajallinen määrä.

Meillä on 2 alaikäistä lasta, joita ei voi unohtaa kaiken kiireen keskellä. Ja lisäksi mieheni oli pahimman kiire ajan 6 viikkoa sairaslomalla käsileikkauksen vuoksi. Tässäpä oli tätä taustatietoa jonkin verran. Viime aikoina olenkin huomannut itsessäni sellaisia oireita, joiden kanssa en meinaa pärjätä yksin.. iltaisin saan kyllä unen jollain lailla mutta herään yön aikana vähintään kerran, jos en kaksikin, miettimään kaikenlaista. Ruoka ei maistu, paino on pudonnut. En jaksa innostua harrastuksistani, jotka ennen tuottivat suurta iloa. Juuri ja juuri jaksan tehdä pakolliset kotityöt.

Välillä kun miettii asioita, niin puristaa rinnan alta ja ahdistaa.. Lisäksi närästys ja korkea verenpaine vaivaa.. Kysynkin että mitä tässä tilanteessa voisin tehdä, keneen puoleen kääntyä, mistä aloittaa: menenkö yleislääkärille vai suoraan psykologille/psykiatrille.. Toivottavasti pystyt vastaamaan, koska itse en ole vastausta löytänyt, vaikka olen kyllä yrittänyt etsiä. Kiitos jo etukäteen.

T:SariSanna

Laaja juttu, mutta sinulla on stressi, joka vaatisi ammattiapua. Ilmeisesti liikaa asioita mielessä, ja yleensä aukeaa, kun voi keskustella jonkun kanssa. Kysymys ei ole varsianisesta saiarudesta vaan tilasta, joka pitäisi arvoida uudestaan.

Olen 69 v. nainen ja asun yksin. Yläkerrassani asui häirikkö vuoden (onneksi vaan niin lyhyen ajan), joka häiriköi öisin. Siitä jäi minulle sellainen pelko nukkumaan menon suhteen, että saanko unta. Siis pelkään mennä nukkumaan. Olisiko jostakin uni- tai mielialalääkkeistä hyötyä.

T:Onneton

Voi kokeilla nukahtamislääkkeitä. Itse käytän aina korvatulppia, oli hiljaista tai möykkää, niin nukun hyvin lentokoneessakin, vaikka olisi kuinka kuoppaista.

Olen 65v. nainen ja koko kroppa on kipee tukielinrakenteista. En käytä lääkkeitä enkä haluakaan, vaan odottelen parantumisprosessia. Kuinka kauan kannattaa odottaa?

T:Miina

Vaikea sanoa, kun en tiedä minkälaisia nuo kivut ovat.

Kuinka stressin laukaisemasta paniikkihäiriöstä voi parantua?(Paniikkihohtaus tulee yöllä)

T:opiskelijia

Kannattaisi hakeutua terapiaan.

Olen kuullut, että sydänlihasta voisi hoitaa mielikuvaharjoituksella. Auttaisiko peräti rytmihäiriöihin? Kiitos raikkaista mielipiteistä ja toivoa luovasta asenteesta.

T:kipeä sydän

Varmasti voi.

Kun sairastaa masennusta, eikä lääkkeistä huolimatta olo kohene, niin onko odotettavissa siis tuon mukaan fyysinen sairastuminen? Ajatus tuosta vain saa masentumaan lisää.

T:potilas

Ei kannata ennakoida, vaan pyrkiä selvittämään mistä masennus johtuu.

Hei! Kun värjää hiuksensa, niin mieli piristyy ainakin hetkeksi. Mitä terveyshaittoja hiusväreistä voi olla allergioiden lisäksi?

T:Nainen, 60v.

Naisilla on hyvin maanläheinen tapa hoitaa mieltää. Värjää vain äläkä ole huolissasi.

Eikö lääkärien koulutusta voida muuttaa? Tuskin tavallinen kansalainen lääkäreille mitään mahtaa, syö kiltisti lääkkeet ja toivoo paranevansa.

T:Lääkärit jatko koulutukseen

Se olisi suuri toiveeni.

Kiitos Antti vielä kerran kirjasta: Diabeteksen hoito ruokavaliolla. Mitä oot mieltä, voiko stressi laukaista diabeteksen?

T:vhh

Kyllä voi. Krooninen stressi nostaa kortisolitasoja, joka on todellinen sokerihormoni.

Voiko marevan 3mg 2päivänä 1,5 ja 6pv 1tab aiheuttaa punasia pieniä läiskiä ja kutinaa mikä avuksi

T:Markku

Voi aiheuttaa. Käy lääkkeen määräneen lääkärin puheilla.

Voiko Arginini "lääkettä" käyttää Marevan lääkkeen kanssa?

T:Kaijali

Kyllä voi.

Mikä yhteys sydämellä on kyseiseen aiheeseen, auttaako/haittaako mielen kautta? sydän suru tai ilo vaikuttavatko.

T:pekyll

Ilo ja suru vaikuttavat sydämeen.

Hei, seurasin juuri keskusteluanne ja mieleen juolahti ajatus, että parantaakohan plasebo'lääkkeet' mahdollisesti juuri niitä sairauksia jotka mieli on aiheuttanut?

T:Outi

Kyllä parantaa.

Minulla on "ärtynyt paksusuoli". Voiko sitä hoitaa ruokavaliolla, vai auttaako lääke ProbiMage-niminen lääke? Jos ruokavalio, niin millainen. Käyn muutaman kerran viikossa jumppasalilla jumppaamassa.

T:Tane

Ruokavalio on ehdottomasti paras hoito.

Kerrankin olen samaa mieltä sinun kanssa. Olen sairastanut masennuksen. Sattumalta oli lääkärin soittoaika, kun ajatukset olivat todella synkät. En nähnyt enää syytä elää. Lääkäri tajusi heti tilanteen ja soitti kriisipolille. Sain heti ajan ja apu löytyi sieltä. Minulla oli myös valtavan hyvä tukiryhmä perheestä. Parhaimpana apuna koin keskustelut.

Sain seronil lääkettä sekä nukahtamislääkkeeen. Nukahtamislääkkeestä en pitänyt ja jätin pian pois sen ja tilalle miedon rauhottavan lääkkeen silloin tällöin otettava. Puolen vuoden jälkeen jätettiin lääkkeet pois., mutta keskusteluja jatkettiin . Nyt tulee kaksi vuotta ja nyt vasta voin sanoa olevani terve ja ehjempi ihminen. Paras apu oli keskustelut, ryhmä sekä tukiverkko. Kunpa kaikki saisivat samanlaisen hoidon kuin itse sain. Lumelääkkeestä en oikein pidä, koska luotto on tärkeä, jos se pettää ollaan taas vaikean asian edessä. Miten luotto saadaan takaisin. Nukahtamispillereistä en pidä. Mutta alussa oli tärkeää saada jonkinlaista lääkettä Oletko samaa mieltä hoidostani? Kuinka suhtaudut minun kemiallisiin lääkkeisiin? Oliko aihetta saada niitä?

T:arelia

Lääkkeistä on apua osittain, mutta pelkkä lääkitys ei vie pitkälle.

Millä ihmeen konstilla konstilla saa kortsolin tuotannon vähenemään kropassa ? Tupakan lopettamisen jälkeen painoni on noussut hurjasti. Samaan aikaan on ankara stressi vaivaamassa. Uskon, että kortisolin liikatutanto on osasyynä -onkohan ? Kaunista kebättä Pellingissä .

T:Henrietta

Keskity stressiin.

Voiko stressi pahentaa kilpirauhasen tilaa ja sitä kautta suurentaa kilpirauhasen kokoa?

T:Nainen 53v

Periaatteessa kyllä, sillä stressi vaikuttaa hormoneihin ja hormonit ovat keskenään vuorovaikutuksessa.

Onko mahdollista, että Hortonin syndrooma, nikkeliallergia ja laktoosi-intoleranssi ovat pohjimmiltaan psyykkisiä?

T:tiiuska

Psyyke on vähintää yksi tekijä.

Kaikki tuntemani henk. jotka saavat tiedon vakavasta sairaudestaan (syöpä) "romahtavat" hyvin nopeasti ?

T:t. onko tieto edistävää

Se on kova paikka jokaiselle Siinä jokainen tarvitsee apua.

53 vuotiaana elämäni tuntui pysähtyvän. Meni koti alta, ja joko omaisuus meni, tuli ero, pahoinpitely ja monet oikeudenkäynnit. Vihaa, vihaa ja vihaa. Voin kurjasti. Poikani osti kirjan minulle "ajattele positiivisesti". Sitä olen nyt pyoritellyt liki 10 v ja oppi mennyt hiljalleen perille. Ex-mieheni kuoli lähes vuosi sitten-ei rasvaseen ruokaan -STRESSIIN. Minä voin melko hyvin. Kiitos ohjelmastasi ja ajatuksistasi. Maija

T:tuma58

Et ole ainoa, moni on kokenut samaa, ja olet loistava esimerki elämänvoimasta.

Miten ylihuolehtiva äiti oppisi olemaan huolehtimatta liikaa aikuisten lastensa elämästä. Ylihuolehtimuus aiheutaa vain stressiä itselle ja lapsille.Kiitos etukäteen vastauksesta.

T:äiti

Kannattaisi miettiä terapiaa, sillä siten voit vaikuttaa positiivisesti lapsiisi ja katkaista sen kierteen, minkä olet oppinut omilta vanhemmiltasi. Muuten kierre jatkuu.

Sydämellinen kiitos Antti monista hyvistä neuvoista! Miten saisimme suomalaisten mielenlaatua muutettua positiivisempaan suuntaan?

T:Rose

Aloittakaamme muutos itsestämme.

kysyjä on 62 vuotias maanviljelijä. Vaikuttaako msennukseen: on todettu lannerangan rappeuma usammassa tasossa nikamalevymmuutoksia ja ralatiivista stenoosia lannerangan alaosassa ja liv-v liii-iv tasossa .nimen omaaniii-iv iv-v tasossa mutta aukeamasta yli 20 vielä jäjellä ja näiden lisäksi lonkkavaivat.

T:maukka

Masennus ei johdu rappeumista.

Voiko vaikkapa syövän selättää vain positiivisella mielellä ja elää ilman stressiä ?

T:heikki

On selvästi näyttöä, että syövästä selviää huomattavasti paremmin positiivisella asenteella ja aktiivisella elämänasenteella kuin ne jotka masentuvat ja kärertyvät koloonsa.

En vuosia kestäneistä yrityksistä ja terapiasta huolimatta pysty pääsemään eroon masennuksesta, vihasta ja katkeruudesta. Onko kohtaloni siis sairastua sen vuoksi?

T:nainen 55

Ei tarvitse sairastua mihinkään, ja olet jo tehnyt työtä asian eteen.

Kiitos kerrankin tosi hyvästä aiheesta. Siitä pitäisi puhua enemmänkin ja syödä vähemmän lääkkeitä.

T:Pekka

On todellakin paljon tutkittua tietoa siitä, kuinka pärjäämme ilman pillereitä.

Hei! Mainitsit käyttäväsi korvatulppia. Mistä voi hankkia kunnolliset? Olen kokeillut monia, mutta eivät toimi. Silikonista tehdyt jouduin poistattamaan lääkärissä, kun en itse saanut kokonaan pois.

T:Parempaa unta

Käytän sellaisia keltaisia pehmeitä keltaisia, mitä saa apteekeista. Sitten on oikein High Tec -kuulokkeita, jotka poistavat tyystin melun.

Kiitos kirjoistasi ja blogistasi! Olet auttanut esimerkilläsi avaamaan silmäni ja näkemään maailman ja oman elämän täysin uudessa valossa.

T:26-v. nainen

Kiitos palautteesta.

Saisiko saman aiheen vielä uudestaan, koska on kyse niin tärkeästä aiheesta kuin ihmisen mieli ja sairaudet. Sitä ei vielä myönnetä.

T:Kerrankin hyvä aihe

Varmasti puhumme aiheesta lisää.

Olen mummi Hki , Vuosi sitten X-miniäni muutti synnyinseudulleen poikani yhdeksän vuotiaan tyttären kanssa . Tämä lapselapsi oli minulle erittäin rakas,seurasi päivittäistä itkua ja ikävää silloin alkoi minulla vatsa oirehtia , ruoka ei maistanut , vatsani oli turvoksissa oli kuin se olis ollut sisältäpäin kamalan kipeä.

Tutkittiin labrakokein, kaikki kokeet oli hyvät mitään ei löytynyt kesti monta kuukautta olin todella kipeän tuntuinen. Olin jo varma että noutaja tulee, epäilin jopa syöpää,, mutta nyt vihdoin melkein vuoden päästä oloni on helpottunut ja vatsanikin voi kohtalaisen hyvin. Olisiko tämä tressistä johtuvaa, joka johtui valtavasta ikävästä lapsenlastani kohtaan? Viimein mun on täytynyt hyväksyä tilanne ja olonikin helpottuu.

T:malviina

Tuo ero on ollut ilmeisesti kova paikka ja myös oman lapsen ero ja perheen hajoaminen. Et ole ainoa. Kuulen vastaavaa usein vastaanotolla. Isovanhemmille lapsenlapset ovat todella tärkeitä.

Minä yritän saada naapurin rouvaa ajattelemaan positiivisemmin, hänellä on ensimmäiseksi kysymyksiin EI-sana. Sanoin suoraan, että älä aina kiellä, sano edes joskus joo.

T:naapuri

Ilmeisesti pelkää, että joutuu pettymään, jos joskus sanoo joo.

Kuunneltuani lähetystä tulin siihen tulokseen, että syy on selvinnyt, miksi olen saanut ristiselän kivut. Minulla on ero vireillä yli 40 yhdessä eletyn vuoden jälkeen. Mielestäni olen selvinnyt hyvin erosta - lähinnä ystävien tuella, mutta eihän tämä helppoa ole. Mitä sinä antaisit neuvoksi siihen, että saisin selkäkivut pidetyksi kurissa? Lihaskunto minulla on hyvä.

T:ESPI

Uskoisin, että olet hyvällä matkalla kohti terveyttä. Mieti sitä vihaa, jonka olet joutunut pakkaamaan itseesi tuona 40 vuoden aikana.

Läheisen menetyksen jälkeen sairastuin fibromyalgiaan ja psoriasisreumaan. Selvä yhteys menetyksellä asiaan, voiko niistä kuitenkaan koskaan enään parantua vaikka mielentila paraneehelpottaa?

T:Johanna

Klassinen esimerkki siitä, kuinka immuunijärjestelmä häiriintyy stressistä.

Minulla on todettu välilevytyrä selässä ja nyt nilkka ja toinen käsivarsi olsasta kyynärpäähän kipeytyi. Olen odotellut parantumista ilman hoitoja puoli vuotta. kauanko kannattaa odottaa, koska en halua puukkoa enkä tabuja. Oma plasebo ei toimi jostain syystä.

T:TKL

Useimmat välilevytyrät eivät aiheuta kipua, vaan kipu tulee lihaksista.

Hei Minulla on todettu aivorunkoenkefaliitti??? Olisin neurologin mukaan sairastanut marraskuulla aivokuumeen. Minulla ei ole ollut missään vaiheessa esim. kovaa kuumetta, jonkin verrran flunssaoireita kylläkin. Puolivälissä marraskuuta yhtä-äkkisestä pyörryttävästä olosta sekä vähäisestä tasapainohäiriöstä menin työterveyslääkärille, joka totesi, että minulla olisi vestibulaarineuroniitti. Oireet kuitenkin pahenivat niin, että muutamien päivien kuluttua samainen työterveyslääkäri kirjoitti lähetteen sairaalaan, koska minulla oli tullut lisäksi puheongelmia. Siellä minulle tehtiin moninaisia tutkimuksia mm. magneettikuvaus aivoista jne. Koska mitään muuhun sairauteen viittaavaa ei ole tullut myöhemmissäkään tutkimuksissa, viimeksi helmikuun lopulla otettu aivosähkökäyrä oli normaali., on diaknoosi tuo enkefaliitti.

Minulla on jonkin verran puhevaikeuksia sekä tasapaino-ongelmia (heittää päästä). Marraskuulla minulla oli lisäksi silmissä ongelmia. Näin vasemmalla silmällä kaiken kahtena sekä molemmissa silmissä oli värinää. Silmissä on edelleen jonkin verran ongelmia, mutta huomattavasti vähemmän. Lääkäri on laittanut vetämään jo sairaseläkepaperit. Olen melkein 61 v, joten jäljellä työuraa ei olisi paljon. Onkohan minulla toivoa jonkinlaisesta toipumisesta ja palautumisesta entiselleen, vai onko minusta tullut jo vanha tutiseva mummo?? Varmasti mielialalla olisi minun kohdallani myös suuri merkitys mahdolliseen toipumiseen. Mitään lääkärin määräämiä lääkkeitä en syö tällä hetkellä. Olen ollut aina ahkera kääsitöiden tekijä. Tätä pystyn edelleenkin tekemään. Toki tiedän, että minun pitäisi ehkä yrittää hakeutua enemmän sosiaaliseen elämään ja näin saada muitakin virikeitä ja inspiraatioita kuin vain käsityöt ja niiden suunnittelu. Tuo tasapaino-ongelma aiheuttaa sen verran pahoinvointia, että pienten sauvakävelylenkkien lisäksi en mielelläni ole kovin paljon pystyasennossa. Tekstissä on varmasti paljon kitjoitusvirheitä, koska minulla on myös tahdottomia nykiviä liikkeitä jonkin verran.

T:työstressikö vammauttanut

Tuo infektio voi olla vähäoireinen tai täysin oireeton. Paras voima toipumiseen on aktiivinen ja positiivinen asenne. Liiku vaikka pyörryttää, se vaikuttaa positiivisesti kokonaisuuteen Aloita ns. asentoharjoittelut, mitä yleensä käytetään huimauspotilaille. Sitten ihmisten pariin, sillä helposti jää nurkkaan nököttämään, ja siitä alkaa kierre huonompaan.

Voiko psykenlääkkeet jättää ja antaa plaseboa, kun lääkkeet ei tee potilaasta sen terveenpää.

T:Omaishoitajav

Asiaa ei voi käsitellä noin, vaan ehdottaisin terapiaa ongelmien ratkaisuksi.

Naapurin perhe on antanut tutkia itsensä MSAS-koneella. Tutkimuksessa tuli ilmi, että heillä kaikilla, miehellä, vaimolla ja kahdella tyttärellä on eri puolilla kehossaan parasiittejä ja matoja. Miehellä mm. koukkumatoja, jotka vetävät hänen ryhtinsä kumaraan. Vaimolla joku parasiitti aivoissa jne. Nyt he ovat olleet kovalla matokuurilla.Mm. Axiluria ovat syöneet suuria annoksia. Katsoin netistä Human parasites ja kyllä sieltä löytyi, vaikka mitä lapamadosta lähtien. Kuinka yleisiä nämä parasiitit ja madot ovat ihmiskehossa? Minä en oikein usko moiseen.

T:Kaarina

Jättäisin moisen, sillä tuota konetta voi verrata varvulla katsomiseen, etenkin sellaisella, jolla halutaan nähdä kaikki ikävät asiat.

Isoäitini meni turvallisin mielin saunaan otettuaan ensin muutaman tipan kamferttia sokeripalassa. Eli 85-vuotiaaksi, kunnes menehtyi sydänveritulppaan.Oliko kyseessä placebo-lääkitys, joka toi turvallisuutta? Kannattisiko minunkin, lapsenlapsen ja myös sydäntautisen ottaa mallia mammasta ja jättää aspirin cardio pois?

T:Tuoksahtaa mummolle

Minunkin isoäiti käytti kamferia, joten tuoksu on tuttu. Kamferi stimuloi sydäntä. Ihan ok.

Kiitoksia taas kaikille hyvistä kysymyksistä, joita tuli runsaasti. Kuukauden päästä nähdään jälleen!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja