Kuinka Euroopasta tehdään hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä? Ympäristöministeri Tiilikainen: "Hiilidioksidipäästöistä tulee tehdä kalliita"

2:44

Euroopan komissio on esittänyt, että Euroopan pitäisi olla hiilineutraali vuonna 2050. Syksyllä julkaistu ilmastoraportti on vaikuttanut komission esitykseen. Komission avaus on myös viesti muulle maailmalle.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo, että komission tavoitteet ovat kunnianhimoiset, mitä hän pitää hyvänä asiana. Kymmenen uutisten deskivieraana ollut Tiilikainen sanoo, että hiilineutraalius voidaan saavuttaa päästökaupan kautta. 

– Keskeisin lainsäädäntötoimi on tehdä hiilidioksidipäästöistä kalliita. Se tapahtuu EU:ssa päästökaupan kautta. On ykköstoimenpide säädellä sähkön, lämmöntuotannon kuin teollisuudenkin päästöjä.

Kansainvälisen ilmastokokouksen neuvottelut edessä

Liikenteessä päästötavoitteet näkyvät siten, että biopolttoaineen käyttö lisääntyy ja liikenne sähköistyy. Tulossa sekä keppiä että porkkanaa, jotta tavoitteisiin päästään.

– Itse uskon, että aivan kuten muissakin ympäristöystävällisissä teknologioissa, hinnat tulevat laskemaan kuluttajien kukkarolle suosiollisemmaksi, Tiilikainen toteaa.

Tiilikainen sanoo, että sunnuntaina alkavassa kansainvälisessä ilmastokokouksessa tullaan vääntämään kättä siitä, miten päästöjä mitataan valtioiden kesken yhteismitallisesti ja läpinäkyvästi, jotta jokaisen valtion toimia päästöjen vähentämiseen voidaan verrata.

– Neuvotteluista tulee vaikeat, koska meidän on päästävä Pariisin sopimuksen toimeenpanosäännöistä yksimielisyyteen.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja