Mainos

KSML: Työmarkkinajärjestöt tarjoavat erilaisia lääkkeitä kannustinloukkuihin

Työmarkkinajärjestöt tarjoavat erilaisia keinoja kannustinloukkujen kitkemiselle, kertoo Keskisuomalainen.

Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksalan mukaan kannustinloukut ovat pahimmillaan, jos henkilöä rasittavat yhtäaikaisesti kalliit asumiskulut ja lasten päivähoitomaksut. Silloin työn vastaanotto jopa 2500 euron palkalla ei välttämättä kannata.

EK ehdottaakin asumistuen muuttamista niin, että palkkatulot pienentäisivät asumistuen määrää nykyistä vähemmän. Lisäksi EK alentaisi päivähoitomaksuja, rahoittaen muutoksen asumistuen yleistasoa laskemalla.

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK ehdottaa taas, että myös kokoaikaisesta työstä voisi saada soviteltua ansiopäivärahaa, mikä tekisi pienipalkkaisen kokopäivätyön vastaanottamisesta houkuttelevampaa. Nykyään päivärahaa ei voi saada, jos työaika on yli 80 prosenttia enimmäistyöajasta.

Myös työkyvyttömyyseläkkeellä olevien eläkkeen tulisi leikkaantua tulorajan ylittävältä osalta lievemmin. Nykyään eläkkeen menettää kokonaan tietyn tulorajan ylityttyä.

SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta ei huonotaisi sosiaaliturvan tasoa, koska Suomessa pieniä tulorajoja on pidetty tärkeänä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.