Mainos

KSML: THL arvioi hallitusohjelman lisäävän tuloeroja

Hallitusohjelman esitykset lisäävät toteutuessaan tuloeroja ja heikentävät perusturvaa, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) perusturvan riittävyyden arviointiryhmä.

Asiasta kirjoittaa Keskisuomalainen.   

THL:n sosiaalipolitiikan tutkimusprofessori Pasi Moisio sanoo lehdessä, että esitykset tekisivät monilta osin tyhjiksi edellisten hallitusten vuosina 2011-2015 tekemät vahvistukset perusturvaan. Merkittäviä parannuksia näinä vuosina olivat takuueläkeuudistus sekä työttömyysturvan, asumistuen ja toimeentulotukien korotukset.   

– Samalla korjattiin viimeinkin perusturva reaalisesti sille tasolle, mikä se oli ennen 90-luvun lamaa, Moisio sanoo Keskisuomalaisessa.  

Hänen mielestään merkittävimmin perusturvaa uhkaavat nyt heikentää suunniteltu perusturvan indeksikorotusten jäädyttäminen ja toisaalta toimeentulotuen jättäminen jäädytysten ulkopuolelle. Jos inflaatio kiihtyy, erilaisista tuista vain toimeentulotuki pysyisi hintojen muutoksen perässä.  

– Vaarana on vääristyminen niin, että toimeentulotuki nousee korkeammaksi kuin työttömyysturva. Nettona ne ovat samaa tasoa jo nykyään, Moisio tuumaa.  

Moision mukaan hallitusohjelma ei revi dramaattista kuilua pieni- ja suurituloisten välille. Pitkällä aikavälillä tuloerojen kasvu voi kuitenkin kiihdyttää syrjäytymistä ja vaikeuttaa pienituloisten työllistymistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.