KSML: Puolustusministeri Kaikkoselta vihreää valoa Puolustusvoimien valvontakanavalle – upseeriliitto arvostelee rajusti "käräytä kaveri"-kanavaa

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) antaa tukensa Puolustusvoimien laillisuusvalvontakanavalle. Kaikkonen kertoo asiasta Keskisuomalaisessa.

Kanavan tarkoitus on se, että työntekijät voivat ilmoittaa Puolustusvoimien toiminnassa havaitsemistaan epäkohdista, kuten epäasiallisesta käytöksestä tai taloudellisista väärinkäytöksistä.

– Laillisuusvalvonta on tärkeä väline puolustushallinnon laadunvarmistuksessa ja epäiltyjen väärinkäytösten selvittämisessä. Korostan, että kyseessä on kokeilu ja kokemuksia laillisuusvalvontakanavasta analysoidaan hyvin tarkasti, Kaikkonen kommentoi Keskisuomalaiselle perjantaina.

Laillisuusvalvontakanava on tulossa vuoden loppuun mennessä koekäyttöön Pääesikunnassa Helsingissä, sekä viidessä muussa yksikössä. Kokeilun on määrä kestää puoli vuotta.

Kanavalla voi ilmoittaa myös nimettömänä. Kaikkosen mielestä tämä alentaa ilmoittamiskynnystä ja on siten hyvä asia.

Upseeriliitto vastustaa 

Upseeriliitto on arvostellut rajusti kanavan käyttöönottoa. Upseeriliiton puheenjohtaja Ville Viita on puhunut jopa ”stasikanavasta” sosiaalisessa mediassa. 

Upseeriliiton internet-sivuilla käytetään kanavasta nimitystä ”käräytä kaveri”.

– On ymmärrettävää, että valvonta herättää erilaisia ajatuksia ja huoltakin mainitsemastani oikeusturvasta. En usko, että esimerkiksi upseerit vastustaisivat valvontaa itsessään, Kaikkonen toteaa lehdessä.

Laillisuusvalvontakanavan käyttö voi laajentua kokeilun jälkeen myös varusmiesten ja reserviläisten käyttöön.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja