KRP:n julkaisema video alastonkuvien leviämisestä kuumensi tunteita, syyllistetäänkö tässä uhria? "Vielä parempi ois ollut, jos en ois ees ottanut sitä kuvaa"

KRP:n julkaisema TikTok-video alastonkuvien leviämisestä kuumensi tunteita – syyllistetäänkö tässä uhria? 1:21
Katso videolta kohun nostanut TikTok-video sekä KRP:n vastaus.

Keskusrikospoliisi latasi viime viikolla TikTokiin videon kuvatekstillä ”Takaisinkelaus ei toimi oikeassa elämässä. Mieti, ennen kuin jaat”. Video on herättänyt sosiaalisessa mediassa kritiikkiä.

KRP:n julkaisema TikTok-video on herättänyt laajasti kritiikkiä eri somealustoilla. Videolla demonstroidaan piirustuksen avulla, miten alastonkuvat voivat levitä netissä. 

– Lähetin tällaisen, no tiedät varmaan millaisen, kuvan mun kahdelle kaverille, videolla kuultava ääni sanoo.

Alussa näkyy, kuinka kuvan ottanut henkilö lähettää sen kahdelle ihmiselle. Tämän jälkeen kuvan leviäminen jatkuu nopeasti ja se päätyy tor-verkkoon.

– Kaikki tämä vain sen takia, että otin tällaisen kuvan ja lähetin sen parille tyypille.

Videolla kelataan tilannetta takaisin ja pohditaan, mitä tilanteesta voisi oppia.

– Ei ois pitänyt lähettää sitä kuvaa alunperinkään yhtään kenellekään. Ja vielä parempi ois ollu, jos en ois ees ottanut sitä kuvaa, ääni sanoo.

Päätös julkaista video herättää ihmetystä

Jo pelkästään TikTokissa video on kerännyt yli 700 kommenttia, joista osissa kyseenalaistetaan päätös julkaista video.

– Keskusrikospoliisin video, jossa syyllistetään uhria…, eräs käyttäjä kommentoi.

– Tosi ikävää nähdä tällaista uhrin syyllistystä poliisilta. Ei varmasti madalla kynnystä hakea apua virallisilta tahoilta, kun niiden viesti on tämä, toinen käyttäjä pohtii.

Aihe on noussut keskusteluun myös muun muassa Twitterissä ja Instagramissa.

– Tämä on kyllä täydellinen esimerkki uhrien syyllistämisestä. Kuvien lähettämisessä suostumuksella ei ole mitään väärää, mutta niiden levittäminen ilman lupaa on väärin. Ei näin, @krp_poliisi, Twitterissä päivitellään.

Twitterissä on vedottu myös KRP:tä poistamaan kyseinen video TikTokista, jotta se ei leviäisi laajalle nuorten keskuudessa.

Näin KRP vastasi kritiikkiin

KRP:n viestintä kertoo sähköpostitse MTV Uutisille videolla olleen nuorille suunnattu poliisin ennalta estävä viesti.

– Se muistuttaa siitä, että intiimien kuvien lähettämisessä kannattaa aina käyttää erityistä harkintaa, koska niiden leviäminen voi muuttua hallitsemattomaksi ja aiheuttaa pitkäaikaista harmia.

KRP:n mukaan nuorten turvallinen netinkäyttö on asia, josta poliisi muistuttaa säännöllisesti.

Viestinnästä kerrotaan alastonkuvien leviämisen olevan yksi ajankohtainen ilmiö lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten torjunnassa. 

– Toki sama asia näkyy poliisilla myös aikuisiin liittyen, eli yksityiseksi tarkoitettuja kuvia lähdetään levittämään laajemmin kuin kuvan ottaja on halunnut ja tarkoittanut.

KRP kertoo, että poliisin yksi keskeinen tehtävä on ennalta estää rikoksia.

– Tämän kyseisen videon näkökulmana on ollut konkreettisesti kuvata ja varoittaa siitä, kuinka kuvan lähettämisen jälkeen sen leviämiseen ei voi enää itse vaikuttaa ja sitä voi olla mahdotonta saada netistä enää kokonaan poistettua.

KRP latasi tänään TikTokiin uuden videon, jossa täsmennettiin edellistä videota. 

– Olemme tänään vielä täsmentäneet sitä, että kuvia laittomasti eteenpäin jakava voi syyllistyä esimerkiksi kunnianloukkaukseen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämiseen tai sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämiseen. Rikoksen uhrin tulee aina tehdä rikosilmoitus, viestinnästä kerrotaan.

Lue myös:

    Uusimmat