KRP: Kolme Suomen kansalaista epäiltyinä laajassa kansainvälisessä tutkinnassa – pyörittivät paritus- ja rahanpesurinkiä Espanjasta käsin

2:12
Poikkeuksellista kuvamateriaalia: Kolme suomalaista pääepäiltyinä kansainvälisessä paritusringissä

Keskusrikospoliisi tiedottaa tutkineensa vuodesta 2012 alkaen laajaa kansainvälistä paritus- ja rahanpesukokonaisuutta yhteistyössä EU:n, Espanjan ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Tutkinnan kohteena olleen rikollisryhmän epäillään saaneen toiminnallaan jopa 40 miljoonan euron hyödyn vuodesta 2010 alkaen.

Tutkinnan kolme pääepäiltyä ovat Suomen kansalaisia ja parhaillaan tutkintavankeudessa Espanjassa. Heidän epäillään ylläpitäneen seksipalveluita välittänyttä verkkosivustoa Espanjan Marbellasta käsin.

Helsingin Sanomien mukaan kyseessä on maaliskuussa suljetun Sihteeriopisto-seksinmyyntisivuston ylläpitäjät. Sihteeriopiston verkkosivut suljettiin 26. maaliskuuta Espanjan poliisin toimesta.

Markkinat Pohjoismaissa

Kokonaisuus kulkee nimellä Operaatio Webmaster (suom. verkkovastaava), selviää Europolin tiedotteesta. Seksisivustojen kohdemarkkinat olivat Suomessa ja Ruotsissa. Paritusrikosten uhrit olivat pääsiassa nigerialaisia, Europol kertoo.

Europolin mukaan jutun pääepäilty on syyllistynyt rikoksiin ainakin 15 maassa.

Useissa maissa tehtiin 26. maaliskuuta 2019 kuusi pidätystä, kotietsintöjä ja takavarikkoja. Myös pankkitilejä on jäädytetty 12 maassa ja 16 verkkosivua lakkautettiin. Samana päivänä suljettiin myös Sihteeriopisto.

KRP:n esitutkinnassa rikosnimikkeenä on törkeä paritus. Kokonaisuuteen liittyvää epäiltyä rahanpesua ja rikollisjärjestöön kuulumista tutkivat puolestaan Espanjan viranomaiset.

Tutkinta kansainvälinen

Rikosylikomisario Mika Ihaksinen KRP:stä kehuu kansainvälistä viranomaisyhteistyötä, johon tutkinta laajennettiin vuonna 2016.

– Kokonaisuuden tutkinta on jatkunut pitkään ja jatkuu vielä muun muassa epäiltyjen kuulemisella, kertoo rikosylikomisario Mika Ihaksinen Keskusrikospoliisista.

Vuodesta 2017 tutkintaa on hoitanut Suomen, Ruotsin ja Espanjan viranomaisten välille perustettu tutkintaryhmä.

Uutista täydennetty Europolin tiedotteen tiedoilla kello 13.25.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja