Mainos

Kristillisdemokraattien vaaliliittopaketti yhä auki

Kristillisdemokraattien vaaliliittotilanne on edelleen auki. Puoluehallitus jätti tänään vahvistamatta Lapin piirihallituksen tekemän sopimuksen vaaliliitosta keskustan kanssa.

Ennen vaaliliittosopimusten tekemistä pyritään vaaliliitoista tekemään kokonaisratkaisu, jonka toivotaan syntyvän huhtikuun loppuun mennessä. -Keskustelu kokoomuksen kanssa jatkuu ja katsotaan millainen kokonaispaketti syntyy, sanoi puheenjohtaja Bjarne Kallis.

Keskustan kanssa kristillisdemokraatit eivät tällä hetkellä neuvottele. -Olen ilmoittanut kokoomukselle, etten keskustelu kenenkään muun kanssa niin kauan kuin heidän kanssa keskustelen, Kallis sanoi. Lapin piirin tekemä vaaliliittosopimus keskustan kanssa uhkasi heiluttaa puolueen suunnitelmia muissa piireissä.

Kokoomus teki selväksi, ettei se lähde kristillisdemokraattien kanssa vaaliliittoon missään, ellei se saa kristillisdemokraatteja liittoon myös Lapissa. Lapin lisäksi kristillisdemokraatit neuvottelevat yhteistyöstä kokoomuksen kanssa Oulun, Satakunnan, Varsinais-Suomen, sekä Etelä- ja Pohjois-Savon vaalipiireissä.

Kalliksen mukaan tällä hetkellä on mahdotonta sanoa missä vaalipiireissä vaaliliittoja lopulta tehdään. Niissä vaalipiireissä, joissa puolue pärjäisi omin voimin, aikoo puolue lähteä vaaleihin yksin. Keskusta tarjosi aikaisemmissa neuvotteluissa kristillisdemokraateille vaaliliittoa pelkästään Lapissa, minkä takia puoluehallitus ei halunnut tarjousta hyväksyä. Puoluejohto arvioi, että tilastojen perusteella kokoomuksen kanssa tehtävä vaaliliitto olisi edullisempi.

Puoluehallitus päätti tänään tarkentaa ohjeita vaaliliitoista siten, että piirien pitää hyväksyttää ne puoluehallituksessa ennen kuin ne allekirjoitetaan. Järjestöpäällikkö Pentti Vertasen mukaan samoin toimitaan muissakin puolueissa. -Voi sanoa, että puoluejohdon tahto ei ole riittävän varhaisessa vaiheessa tullut riittävän selkeästi esille. Se on osittain voinut tähän johtaa, Kallis myönsi.

Lapin piirissä vaihtuu johto

Lapin piirin puheenjohtaja Seija Palosaari piti päätöstä jättää tilanne auki valitettavana. Hän vahvisti tänään aikovansa jättää piirin kevätkokouksessa paikkansa, riippumatta miten vaaliliiton käy.

Palosaari oli viime eduskuntavaaleissa kristillisdemokraattien ainoa ehdokas Lapissa ja keräsi runsaat 1 300 ääntä, mutta ei tullut valituksi. Puolue oli tuolloin vaaliliitossa kokoomuksen ja perussuomalaisten kanssa ja avitti siten nykyisen ulkomaankauppaministerin Jari Vile'nin (kok.) valintaa eduskuntaan. Palosaari sanoi, ettei todennäköisesti aio olla enää ehdolla, jos vaaliliitto tehdään kokoomuksen kanssa. Hänen mukaansa kokoomusta vieroksutaan, eivätkä puolueen tukijat innostu vaalityöhön. -Viimeksi kun mentiin kokoomuksen kanssa, niin kukaan ei tehnyt vaalityötä eivätkä omatkaan äänestäneet. Ei semmoiseen pelleilyyn voi mennä. Se on liian iso urakka lähteä yksin vetämään, Palosaari sanoi.

Lapin piirihallitus on koolla maanantaina. Silloin selviää Palosaaren mukaan, lähtevätkö hänen lisäkseen muutkin piirihallituksen jäsenet.

Puoluehallituksessa Lapin piiriä edusti tänään varapuheenjohtaja Raimo Miettunen. Myös Miettunen piti yhteistyötä keskustan kanssa parempana vaihtoehtona. -Kyllä meidän piirihallituksemme oli yksimielinen siitä, että yritetään keskustan kanssa, Miettunen sanoi.

Lapin kokoomus on aktiivisesti etsinyt vaaliliittokumppania ja pyrkinyt yhteistyöhön myös SDP:n kanssa. Sinipunavaaliliittoon eivät Lapin demarit kuitenkaan suostuneet. Lapin vaalipiiristä vähenee yksi paikka ensi vaaleissa. Nyt kahdeksasta paikasta neljä on keskustalla ja kaksi vasemmistoliitolla, SDP:llä ja kokoomuksella on molemmilla yksi paikka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.