Kristiina Mäkelältä riipaiseva avautuminen: rahapula pakottaa rajuihin ratkaisuihin – "Edessä umpikuja"

1:44
Kristiina Mäkelän kommentit MTV Urheilulle Dohan MM-finaalin 12. sijan jälkeen lokakuussa.

Kristiina Mäkelä on avautunut rahahuolistaan sosiaalisessa mediassa. Kolmiloikkaaja suree sitä, että hän joutuu karsimaan urheilupuolesta tärkeän olympiavuoden kynnyksellä. 

Mäkelä, 27, on ollut yksi viime vuosien varmimmista suomalaisyleisurheilijoista. Arvokisoissakin on tullut onnistumisia: siitä merkkeinä muun muassa olympiafinaaliin selviytyminen vuonna 2016 ja kolme muuta ulkoratojen arvokisafinaalia viimeisen neljän kauden aikana.  

Mäkelän urheilija-apuraha puolittui 20 000 eurosta vuodelle 2018, kun MM-finaali jäi haaveeksi edellisenä kesänä. Hän sai 10 000 euron avustuksen myös tänä vuonna. 

Dohan MM-finaalipaikka tarkoittaa sitä, että Mäkelän apuraha on hyvin todennäköisesti tuplautumassa ensi vuodelle, mutta se ei auta häntä tällä hetkellä. 

– Eilisen huonot uutiset saivat minut miettimään, että mitähän olen tehnyt väärin päätyäkseni tällaiseen tilanteeseen. Olympiavuosi on tulossa, minulla on alla urani paras kausi, mutta samaan aikaa rahoitustani on leikattu, en ole pystynyt löytämään uusia sponsoreja ja rahani ovat loppumassa, Mäkelä avautuu Instagramissa.

– Olen keskittynyt niin paljon harjoitteluun, palautumiseen ja pitkälle hyppäämiseen, että olen unohtanut tärkeimmän: rahan. Se mahdollistaa kaikki asiat, ja ilman sitä mahdollisuudet kapenevat.

Mäkelä selvittää, että rahaongelmat alkoivat kaudella 2018, kun hän etsi uutta valmentajaa. Hän panosti tuolloin osaavaan valmennukseen ja harjoitusleireihin. Kolmiloikkaajan edellisen luotsin kustansi liitto.

– Voin syyttää vain itseäni. En ole koskaan osannut kerätä rahaa, ja olen panostanut ainoastaan urheilupuoleen. Olen tehnyt toimintasuunnitelman luotsini kanssa, mutta meillä on edessä umpikuja, jos minulla ei ole rahaa sen toteuttamiseen.

– Seuraava askeleeni on leikata jotain urheilupuolelta. Ja se tarkoittaa luopumista kokopäiväisestä valmennuksesta, sillä en saa kerättyä toimeentuloa kahdelle ihmiselle. Tammikuun leiri Sierra Nevadassa on myös peruttu, Mäkelä kirjoittaa.

– Tämä saa minut surulliseksi. Yritin niin kovasti. Olen olympiafinalisti Riosta. Olin toiseksi paras suomalaisurheilija Dohassa, minulla on varma tuloshistoria isoista kilpailuista ja olen todella lähellä nappionnistumista. Mutta sillä ei ole merkitystä, sillä minun olisi pitänyt tehdä muut asiat toisin.

Mäkelä kuitenkin korostaa, ettei ole harkinnut uransa päättämistä.

– En ole tehnyt tätä rahan takia, enkä ole ajatellut, että tämän tulisi olla helppoa.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja