Krista Pärmäkoski toivoo tutun kaavan toteutumista Lahdessa – "Aikkuhan on sanonut, että se kohisee korvissa"

Krista Pärmäkoski toivoo saavansa Lahden maailmancupin kisoista viikonloppuna samanlaisia signaaleja tulevia arvokisoja varten kuin menestysvuosinaan 2017 ja 2018. 

Pärmäkoski menetti sairastelun takia noin viisi viikkoa tärkeää valmistautumisaikaa kauden alla. Rukan maailmancup-avauksessa marraskuun lopulla kunto oli kaukana optimaalisesta

Suomalaistähti lähti kuitenkin mukaan vuodenvaihteessa hiihdetylle Tour de Skille. Siellä hän sijoittui jopa hieman yllättäen kokonaiskisan viidenneksi

– Kun menin joulukuun alkupuoliskolla Rovaniemelle leirille, niin kropassa oli sellainen vire, joka olisi pitänyt olla kuukautta aikaisemmin. Tiesin Tourille lähdettäessä, että olin ihan ok kunnossa, mutta kyllä se yllätti, kun Rukalla hiihtäminen meni niin alakanttiin. Se (Tour) antoi hyviä signaaleja siitä, että tehdyt asiat ovat purreet. Ja Tour on nostattanut kuntoa, joten uskon, että tästä se lähtee parempaan, Pärmäkoski kertasi toiveikkaana Lahdessa perjantaina. 

Pärmäkosken parhaat arvokisat henkilökohtaisella tasolla ovat olleet Lahden MM-kotikilpailut 2017 ja Pyeongchangin olympialaiset 2018. Noina vuosina hän oli huippuiskussa maailmancupissa kaksi viikkoa Tourin päättymisen jälkeen. 

Toistuuko tämä kaava Lahdessa tänä viikonloppuna? 

– Valmistavaan treeniin tiistaina en ollut kovin tyytyväinen, mutta se oli tiedossa, sillä se oli treeniviikon viimeisiä harjoituksia ennen lepopäivää. Katsotaan…luotan, mutta vähän kuitenkin mietityttää, että miten palautuminen on mennyt, Pärmäkoski pyörittelee. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Pärmäkoskelle Tour on toiminut usein huippukunnon esiin tuovana rääkkinä. Hurjan kisarupeaman jälkeen lepo ja kevennetty harjoittelu tuovat parhaan iskukyvyn esiin. Puhutaan niin sanotusta superkompensaatiosta.  

– "Aikkuhan" (ex-huippuhiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen) on sanonut, että se kohisee korvissa. Minä olen tässä kuunnellut, että kohiseeko vai eikö, Pärmäkoski heittää makeasti naureskellen. 

– Tuolloin kaikki tekeminen alkaa tuntua helpommalta. Lenkit ovat helpompia hiihtää, ja jalan elastisuus on lenkillä parempaa. Ei sitä sen ihmeellisemmin ehkä muuten tunne. Ei tule sellaista "minäpä halkaisen kiven" -oloa.

Lauantain kisasta (7,5 + 7,5 kilometrin yhdistelmähiihto) Pärmäkoski ei uskalla tehdä sijoitusarvioita. Suomalaishiihtäjä epäilee, että Norjan Therese Johaug saattaa olla ylivoimainen. Tämän jälkeen Pärmäkoskea kiinnostaa ero kakkospaikkaan. 

– Therese näytti tuossa äsken aika kovalta, Pärmäkoski kertoi tunnelmista harjoitusladulla. 

– Huominen kisa ja (sunnuntain) viestin osuusajat näyttävät eron sinne maailman huippuihin. Ei pitäisi jäädä niin kauas kuin Rukalla, hän summaa naureskellen. 

Lue myös:

    Uusimmat