Iivo Niskasen suunnitelma hämmästytti Jari Isometsää – tähtihiihtäjältä vastauksia paluukisan alla: "Tuloskunto ei ole arvoitus"

IIvo Niskanen selvitti perjantaina Lahdessa, millä tavoin hän on kontrolloinut iskukykyään kahden viime kuukauden aikana.

Olympiavoittaja Niskanen ei ole hiihtänyt kilpaa numerolappu rinnassaan sitten marraskuun lopun Rukan maailmancupin. Rukan tulos, minikiertueen kokonaiskisan viides tilaoli pettymys Niskaselle.  

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä totesi reilu viikko sitten, että hän hieman vierastaa Niskasen taktiikkaa pitää näin pitkä kilpailutauko. Norjalaiset ovat tehneet kovatasoisia sisäisiä kisoja kotimaassaan, venäläiset olivat Aleksandr Bolshunovin johdolla mukana Tour de Skillä.  

– Urheilija tietää itse, miten tekee. Mutta jos ajattelen omalle kohdalleni, en olisi pystynyt tuohon. Haluaisin vastauksia, miten harjoittelu on mennyt, pitääkö muuttaa jotakin. Iivo menee vähän laput silmillä ja luottaa omaan tekemiseensä, Isometsä ruoti.

Niskasen mukaan isoa muutosta aikaisempaan ei ole ollut. Hän on hiihtänyt treenin ohella myös useita harjoituskilpailuja ja kartoittanut kuntoaan testeillä.

Hän avasi näitä keinoja medialle perjantaina.

– Hyvin yksinkertaisia juttuja, mitä voidaan testata. Voimataso, kestävyys, hapenotto, hengityskaasumuuttujat ja muut, mitä voi analysoida. Laktaattiprofiilitestejä voi esimerkiksi tehdä juoksemalla matolla, Niskanen luetteli. 

– Tarkoitus on se, että vauhti paranisi viikonloppu viikonlopulta kohti MM-kisoja. Eli aika lailla sitä, mitä se on ollut aina ennenkin. Muutama kisaviikonloppu, niin sen (kunnon) pitäisi olla valmista. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Niskanen toteaa, että vire nähdään lopulta sitten viikonlopun kisoissa. Lauantaina on ohjelmassa 15 + 15 kilometrin yhdistelmäkilpailu, sunnuntaina viesti. Sijoitustavoitteita hän ei aseta, sillä kaikki tavoitteet ovat MM-kisoissa. 

– Tuloskunto ei ole arvoitus, Niskanen kuitenkin heittää itsevarmasti. 

Lauantaina hiihdetään 2,5 kilometrin lenkkiä, joten stadionilla käyntejä ja tasaisella hiihtämistä on paljon. 

– Todellista yhteislähtömeininkiä. Perinteisen osuudella varmasti kohtuu tasainen kisa, ja vapaan osuus kysyy sitten enemmän jaksamista. 

Lue myös:

    Uusimmat