Kreml: Suomen edustustojen tilien jäädytys "vastaus lännen epäystävällisiin tekoihin"

Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kommentoi Venäjän päätöstä jäädyttää Suomen edustustojen tilit 2:33
Entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen kommentoi MTV:lle keskiviikkona Venäjän päätöstä jäädyttää Suomen edustustojen tilit.

Kemlin mukaan Suomen edustustojen tilien jäädyttäminen on vastaus lännen ”epäystävälliseen” toimintaan Venäjää kohtaan, kertoo Reuters.

Venäjä on jäädyttänyt Suomen Moskovan suurläheystön sekä Pietarin pääkonsulaatin pankkitilit.

Suomi on antanut Venäjälle asiasta nootin. Nootti on yleinen diplomaattisen kirjeenvaihdon muoto ulkoministeriöiden ja ulkovaltojen edustustojen välillä tai edustustojen kesken. Venäjä ei ole antanut ulkoministeriölle virallista selvitystä siitä, miksi tilit on jäädytetty.

Ulkiministeri Pekka Haavisto sanoi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa, että Venäjän toiminta saattaa olla kosto Venäjän pankkeihin kohdistetuista EU-sanktioista.

Venäjän Suomen-suurlähetystö Helsingissä julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jonka mukaan lähetystöllä on ollut vaikeuksia omien pankkiyhteyksiensä kanssa viime syksystä lähtien. Tiedotteessa myös kerrottiin, että mikäli vaikeudet jatkuvat Venäjä ryhtyy vastatoimiin.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina Helsingin Sanomille, että edustustojen tilien jäädyttämisessä on kyse Venäjän reagoinnista, ei aloitteellisuudesta.

HS kysyi Peskovilta helatorstain etätiedotustilaisuudessa Suomen Venäjä-edustustojen tilien jäädyttämisestä sekä Suomen antamasta Nootista.

– Reagoimme siihen tilanteeseen, jonka joukko kollektiivisen lännen maita – meidän harmiksemme Suomi mukaan lukien – ovat luoneet. Olemme aina sanoneet, että emme voi jättää vastaamatta epäystävällismielisiin toimiin, Peskov vastasi.

Lue myös:

    Uusimmat