Venäjä vastasi Suomen noottiin tilien jäädytyksistä, Maarianhaminan konsulaattia ei olla sulkemassa – Haavisto: "Pitää kestää vähän merivettä"

Tältä jokapäiväinen mielenosoitus Ahvenanmaalla Venäjän suurlähetystön edessä näyttää 0:48
Video: Tältä jokapäiväinen mielenosoitus Ahvenanmaalla Venäjän konsulaatin edessä näyttää.

Venäjä jäädytti Suomen edustustojen pankkitilit huhtikuussa. Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan Suomi on pyrkinyt auttamaan venäläisiä pankkiongelmissaan Suomen puolella.

Venäjä on vastannut Suomen lähettämään diplomaattiseen noottiin, joka koskee Suomen edustustojen pankkitilien jäädyttämistä Venäjällä. Asiasta kertoi toimitusministeristön ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Nato-maiden ulkoministerien epävirallisen kokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Vastausta käydään parhaillaan läpi ulkoministeriössä.

– Venäjän kanta perustuu vastavuoroisuuteen. Heillä on ollut vaikeuksia pankkiasioinnissa Helsingin päässä. Olemme pyrkineet myös auttamaan heitä. Venäjällä on tässä nootissa jonkinlainen ehdotus pankkiin liittyen ja tutkimme parhaillaan, voisiko sitä käyttää. 

Venäjä ilmoitti aiemmin tällä viikolla irtisanovansa Suomen Pietarin-konsulaatin Murmanskissa ja Petroskoissa sijaisevien toimipisteiden perustamissopimuksen. Suomi oli tosin sulkenut toimipisteet tilapäisesti jo aiemmin tänä vuonna vähentyneen käytön vuoksi. Samalla Venäjä ilmoitti sulkevansa oman konsulaattinsa Lappeenrannassa heinäkuun alussa.

Sulkemisten myötä keskusteluun on noussut jälleen Venäjän Maarianhaminan-konsulaatin kohtalo. Viimeksi tänään konsulaatin sulkemista ehdotti Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Ylen haastattelussa

Haaviston mukaan muutoksia ei ole luvassa, ja perusteluna on Suomen Pietarin-konsulaatin toiminnan turvaaminen. Rajaliikennettä on edelleen ja perheenjäseniä on molemmin puolin rajaa. Myös opiskelijoiden ja työntekijöiden liikkumisen takia Pietarin konsulaattia Haaviston mukaan tarvitaan.

– Katsotaan miten tämä jatkuu. Olemme siinä samassa keskustelussa ja myllytyksessä, jossa oikeastaan kaikki EU-maat ovat. Reagointia on ollut puolin ja toisin ja katsotaan nyt miten tämä jatkuu. En tätä liikaa dramatisoisi. Pitää vähän kestää merivettä tällaisessa tilanteessa.

Lue myös:

    Uusimmat