Erdogan määräsi Turkin rannikkovartioston estämään pakolaisia ylittämästä Egeanmerta, Kreikka aikoo rakentaa uusia leirejä turvapaikanhakijoille

Ulkoministeri Haavisto: Turkki käyttää pakolaisia hyväkseen –"Nämä ihmiset ovat täysin viattomia tähän tilanteeseen" 3:56
Ulkoministeri Haavisto: Turkki käyttää pakolaisia hyväkseen – "Nämä ihmiset ovat täysin viattomia tähän tilanteeseen"

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on määrännyt Turkin rannikkovartioston estämään pakolaisia ylittämästä Egeanmerta, viranomaislähteet kertovat.

Maan rannikkovartiosto kertoi perjantaina Twitterissä, että presidentin määräyksestä pakolaisille ei anneta lupaa lähteä maasta meriteitse matkan vaarallisuuden vuoksi.

Rannikkovartioston toisessa tviitissä kuitenkin tarkennetaan, että pakolaisten ja siirtolaisten toivotaan yhä lähtevän Turkista, mutta viranomaiset eivät suosittele ylittämään Turkin ja Kreikan välistä rajaa meriteitse.

Turkin rannikkovartiosto on kertonut pelastaneensa torstaina 97 pakolaista merestä sen jälkeen, kun Kreikka pysäytti kolme pakolaisten käyttämää venettä. Rannikkovartioston mukaan Kreikka jätti pakolaiset puoliupoksiin keskelle merta.

Tuhansia pakolaisia ja siirtolaisia kerääntyi Turkin ja Kreikan väliselle rajalle sen jälkeen, kun Erdogan ilmoitti noin viikko sitten, ettei Turkki enää estäisi heitä pyrkimästä Eurooppaan.

Kreikan maahanmuuttoministeri lupasi kaksi uutta leiriä

Kreikan maahanmuuttoministerin mukaan Kreikka rakentaa uusia väliaikaisia leirejä turvapaikanhakijoille, jotka saapuivat maahan Turkin avattua rajansa.

– Haluamme rakentaa kaksi leiriä, jotka nousevat Serresin kaupunkiin ja Ateenaan, maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi kertoo Skai-televisiokanavalle.

Mitarachi tarkentaa, että yhteensä tuhannelle hengelle riittävät leirit rakennetaan niille pakolaisille, jotka saapuivat maaliskuun alussa maahan Turkin avattua maiden välisen rajan. Hän lisäsi, että hallitus tarvitsee paikallisten asukkaiden tuen hankkeelle, koska turvapaikanhakijoita ei voi jättää saarille.

Kreikan Egeanmeren saarille on saapunut yli 1 700 pakolaista viimeksi kuluneen viikon aikana. Kaikkiaan saarilla on arviolta yli 38 000 pakolaista leireillä, jotka on tarkoitettu vain runsaalle 6 000 ihmiselle.

Nyt saapuneet pakolaiset ovat kiristäneet tilannetta entisestään saarilla. Esimerkiksi viime viikolla pakolaiskeskuksia vastustavat mielenosoittajat ja mellakkapoliisi ottivat yhteen väkivaltaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat