Kreikan murhenäytelmälle ei näy loppua

Kreikka ei ole vain demokratian, vaan myös tragedian kehto. Viime päivät ovat olleet kuin suoraan antiikin murhenäytelmistä.

Kreikan tilanne näyttää kuukausi kuukaudelta, viikko viikolta ja jopa päivä päivältä aina vain karmeammalta.

Maan eduskunnassa järjestetään huomenna hallituksen luottamusäänestys, jonka pääministeri George Papandreou saattaa hävitä. Hänen oman Pasok-puolueensa rivit rakoilevat, valtiovarainministeri on pääministerin ajamasta eurokansanäänestyshankkeesta täysin eri mieltä ja kansa on lopen kyllästynyt jo pari vuotta kestäneeseen kurjuuteen, jolle ei näy loppua.

Ranskan Cannesissa kokoontuvat G20-maat hahmottelevat kaupungista tihkuneiden tietojen mukaan jo euroalueen tulevaisuutta ilman Kreikkaa.

Mikäli Kreikka eroaa eurosta, ulkopuolinen rahoitus loppuu kuin seinään. Kreikan omat rahat eivät tällöin riitä palkkojen ja eläkkeiden maksamiseen täysimääräisinä. Pankit todennäköisesti kaatuvat. Yhteiskunta olisi kokonaisuudessaan ratkeamispisteessä.

"Kreikkalaiset ovat sympaattisia, mutta yhteiskunta on läpikotaisin korruptoitunut"

Suomen Kreikan suurlähettiläänä vuosina 2003-2007 toiminut Ole Norrback on seurannut surullisena Kreikan luisumista kohti täysimittaista katastrofia.

Hän pitää kreikkalaisista ihmisistä. He ovat sympaattisia, vieraanvaraisia, elämäniloisia ja ihmisiä, joista saa helposti ystäviä. Heidän kanssaan on helppo viihtyä.

– Yhteiskunta kokonaisuutena on sen sijaan hyvin huonosti hoidettu. Maassa on suuri byrokratia, joka jarruttaa kehitystä. Yhteiskunta on läpikotaisin korruptoitunut. Poliitikot pakenevat vastuuta, eikä oikeusjärjestelmään voi luottaa. Talouskriisi on seurausta näistä ongelmista.

Kreikan pääministerinä toimii Georgios "George" Papandreou, joka on pääministeri jo kolmannessa polvessa. Georgios Papandreou vanhempi, nykyisen pääministerin isoisä, oli pääministerinä kolme kertaa vuosina 1944-45, 1963 ja 1964-65. Georgen isä Andreas Papandreou toimi pääministerinä kaksi kertaa 1981-89 ja 1993-1996.

Norrback tuntee Papandreout – Kreikan Kennedyt – hyvin. Erityisen hyvin hän tuntee nykyisin pääministerin.

– George on sympaattinen mies, joka tietää paljon. Hän on saanut poliittisen koulutuksensa Ruotsissa ja hän puhuu hyvin ruotsia. Keskustelimme aina keskenämme ruotsiksi. Hän on hyvä poliitikko, mutta ehkä kuitenkin vähän liian pehmeä näin kovassa ympäristössä.

– Valta on luisumassa hallituksen ja pääministerin käsistä. Idea kansanäänestyksestä on todennäköisesti lähtenyt liikkeelle juuri tämän seikan ymmärtämisestä. Enemmistö heikkenee päivä päivältä.

"Surullista katsottavaa"

Kokonaisuutena Kreikan kriisi on ollut Norrbackille tuskallista katsottavaa.

– Surullista katsottavaa, ei voi muuta sanoa. Kyllä minä tiesin, kun olin Kreikassa ja sen jälkeenkin, että talous on huonosti hoidettu ja että ongelmiin joudutaan. En kuitenkaan voinut kuvitella, että vaikutukset Eurooppaan olisivat tätä suuruusluokkaa.

Eurossa Kreikan kannattaisi silti pysytellä, uskoo Norrback.

– Minun käsitykseni on, että Kreikalle on eduksi olla eurojärjestelmässä. Valitettavasti suuri osa hyödystä on tähän asti mennyt hyvin harvalukuiselle joukolle ja tuista merkittävä osa on mennyt vääriin taskuihin. Silti eurossa pysyminen on Kreikalle tärkeää.

– Jos euroalue alkaa hajota, niin sillä on hintansa meillekin. Onhan tämä surullista.

– Kreikan eroamisesta seuraisi iso lasku, joka kyllä lähetettäisiin Ateenaan. Nyt on ehdotettu annettavaksi puolet valtion yksityisistä veloista anteeksi. Toisesta puolesta joudutaan myös maksamaan.

Kuinka karhuta maksamatta jääneet velat?

Kuinka muut euromaat voivat saatavansa Kreikalta periä, on mielenkiintoinen kysymys. Jos valtio päättää jättää velkansa maksamatta, ei asialle voi tehdä juuri mitään. Sijoittajatkin katsovat aina tulevaisuuteen. Menneisyyden kuprut eivät paljoa paina, jos tulevaisuuden näkymät ovat suotuisat.

Kreikan tulevaisuudesta menestyksekkään saanee lopulta vain jättämällä kaikki nykyvelat maksamatta. Se on hetken ajan kivuliasta, kun ulkomainen raha karttaa maata vuoden, kaksi. Sen jälkeen kasvu on kuitenkin hurjaa, osoittaa esimerkiksi Argentiinan tapaus 2000-luvun alusta.

Ole Norrback, lähettääkö EU tankkeja Ateenaan varmistaakseen velkojen takaisinmaksun?

– Ei tietystikään tankkeja Ateenaan lähetetä. On kuitenkin paljon mahdollista, että Kreikassa syntyy enemmän levottomuuksia kuin mitä olemme nähneet tähän saakka. Maassa on yli miljoona maahanmuuttajaa ja puolet näistä laittomia. Se voi olla tikittävä aikapommi.

– Koko Balkanin niemimaan vakaus on edelleen ongelma. Vakautta saisi olla enemmän. Jos siellä syntyy taas suurempia ongelmia, sillä on heijastusvaikutuksia paljon laajemmin, myös Suomeen.

Antiikin Kreikan tragedianäytelmien päätteeksi katsoja koki katharsiksen eli puhdistumisen. Tämä johti katsojan elämänhalun palautumiseen ja voimistumiseen. Nyt näyteltävän Kreikka-tragedian katharsis-hetki on vielä kaukana.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu (Seitsemän uutiset 3.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat