Kreikan hallitusta syytetään tuhoisan junaonnettomuuden todisteiden manipuloinnista

Kreikassa oppositiopuolueet syyttävät maan hallitusta todisteiden manipuloinnista, jonka tarkoitus oli vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen runsaan vuoden takaisesta junaonnettomuudesta.

Matkustajajunan ja tavarajunan törmäyksessä lähellä Larissan kaupunkia kuoli viime vuoden helmikuussa 57 ihmistä. Onnettomuuden jälkeen hallitus luovutti peukaloituja junahenkilökunnan keskustelunauhoja suopeiksi kokemilleen tiedotusvälineille vahvistaakseen yleistä näkemystä siitä, että onnettomuus johtui inhimillisestä erehdyksestä.

Nauhojen muokkauksen paljasti To Vima -viikkolehti tänään. Onnettomuuden jälkeen levinneellä nauhalla kuuluu, kuinka asemamestari antaa junan kuljettajalle kulkuluvan. Toisin kuin nauhoituksella annetaan ymmärtää, lupaa ei anneta onnettomuusjunalle vaan sitä ennen kulkeneelle junalle, joka ei ollut mukana onnettomuudessa.

Ei ole tiedossa, kuka nauhoja oli peukaloinut. To Vima -lehden mukaan nauhoitteisiin olivat päässeet käsiksi ulkopuoliset, vaikka niiden piti olla ainoastaan onnettomuuden tutkijoiden käytössä.

Kreikan hallitus sanoi tänään lehden tietojen olevan perättömiä. Esimerkiksi pääministeri Kyriakos Mitsotakis julisti tutkinnan ollessa vielä käynnissä kaiken viittaavan siihen, että onnettomuus johtui inhimillisestä virheestä.

Oppositio aikoo esittää epäluottamusta

Oppositio aikoo esittää hallitukselle asiasta epäluottamusta. Hallituksella on enemmistö parlamenttipaikoista, joten se selvinnee mahdollisesta luottamusäänestyksestä.

Yli 30 viranomaista ja rautatietyöläistä on syytteessä onnettomuuteen liittyen. Oikeudenkäynnin odotetaan alkavan kesäkuussa.

Poliisitutkinnan lisäksi hallitus teetti onnettomuudesta parlamentaarisen tutkinnan, jossa se ei löytänyt syytä poliitikoista. Opposition mukaan hallituksen tutkinnassa jätettiin kuulematta avaintodistajia.

Kreikan rautatieverkosto on rapistunut vuosikymmenten ajan huonon ylläpidon ja hallinnon sekä vanhentuneen kaluston vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat