Mainos

Krakkeri sai yli sata autoa sekoamaan

Austinissa Teksasissa yli sata autoilijaa on joutunut yllättäen todistamaan autonsa omituista käyttäytymistä. Autoja ei pystynyt yllättäen käyttämään lainkaan tai niiden äänitorvet alkoivat soida holtittomasti. Syynä oli ajoneuvojen käyttöestoihin erikoistunut verkossa toimiva järjestelmä, johon oli päässyt riehumaan krakkeri. Normaalisti järjestelmää käytetään tapauksissa, joissa auton käyttäjä on jättänyt autolaskujaan maksamatta.

Vika koski autoja, jotka oli myyty Texas Auto Center -autokaupan neljän Austinin alueen liikkeen kautta. Liikkeenjohtaja Martin Garcia kertoo, että jotkut asiakkaat valittivat, että autojen äänitorvet alkoivat soida keskellä yötä. Ainoa keino äänen hiljentämiseksi oli kytkeä akku irti. Moni asiakas ei ollut päässyt auton toimimattomuuden takia töihinsä tai oli joutunut soittamaan paikalle hinausauton.

Yhtiö käytti Webtech Plus -nimistä järjestelmää asiakkaiden varalta, jotka laiminlyövät maksujaan. Järjestelmän takana on Clevelandissa sijaitseva Pay Technologies. Järjestelmän osana autoon asennetaan pieni musta laatikko auton kojelaudan alle, joka ottaa komentoja langattomasti keskuksen verkkosivujen kautta. Myyjä voi järjestelmän avulla pysäyttää auton sytytysjärjestelmän tai käynnistää torven soimaan muistutuksena myöhästyneestä automaksusta.

Poliisi on pidättänyt teosta epäiltynä 20-vuotiaan miehen, joka on Texas Auto Centerin potkut saanut työntekijä. Wired kertoo verkkosivuillaan, että miehen motiivina oli ilmeisesti kosto. Miestä syytetään nyt tietomurrosta.

Autojen mystiset ongelmat saatiin ratkaistua, kun Texas Auto Center asetti työntekijöilleen uudet salasanat. Tämän jälkeen poliisi sai Pay Technoligiesilta järjestelmän käyttäjätiedot, joiden avulla päästiin sabotoijan jäljille. Miehen oma käyttäjätili oli kyllä poistettu irtisanomisen yhteydessä, mutta ilmeisesti hän oli päässyt järjestelmään toisen työntekijän tilillä. Mies oli alkanut tehdä hallaa aakkosjärjestyksessä listalla, jossa näkyi 1100 asiakaan tiedot, joiden autoihin oli asennettu valvontalaatikko.

Auton käynnistämisen estävät järjestelmät otettiin Yhdysvalloissa käyttöön kymmenisen vuotta sitten ja ne ovat olleet kiistelty keino viivästyneiden automaksujen keräämiseen. Kriitikoiden mukaan järjestelmän avulla voidaan nöyryyttää velallisia tai he voivat joutua sen takia pulaan juuri hädän hetkellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.