Kovat pakkaset koettelevat myös lintuja – pedot käyttävät hyväkseen lintujen pakkasahdinkoa: "Heikkokuntoinen lintu on helppo saalis"

1:58
Kovat pakkaset koettelevat myös lintuja – Kymmenen uutiset tutustui, miten kylmät ilmat vaikuttavat lintujen elämään

Kovat pakkaset koettelevat myös lintuja. Erityisesti pienikokoisimmat lajit kärsivät kovista talvikeleistä ja suuri osa niistä voi menehtyä kovimpina pakkastalvina. Pihalinnuille ruokintapaikat ovat kovilla pakkasilla elintärkeitä. 

Koskikaralla ei ole hätää kovissakaan pakkasissa kunhan ruokailupaikka pysyy sulana. 

– Meille tulevat koskikarat ovat täällä talvea paossa. Ne ovat tulleet tuolta paljon pohjoisempaa ja pärjäävät ihan hyvin täällä etelän talvessa, tietää BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

"Kuningaskalastajat on jätettävä rauhaan" 

Sen sijaan äärimmäisen uhanalainen kuningaskalastaja on hätää kärsimässä. Kylmyyden lisäksi liian lähelle tunkevat kuvaajat voivat vaikeuttaa linnun selviytymistä.

– Kun sulapaikat alkavat jäätyä, ruokailu vaikeutuu ja lisäksi pitäisi saada ruokaa entistä enemmän energian saamiseksi. Jos nyt jossain talvehtii kuningaskalastajia, ne on ehdottomasti syytä jättää rauhaan, muistuttaa Södersved.

Erityisen ankarasti pakkaset koettelevat pienimpiä, vain muutaman gramman painoisia lintuja, esimerkiksi hippiäisiä, puukiipijöitä ja peukaloisia. 

– Juuri pakkasille herkimmistä lajeista voi kovina talvina menehtyä suuri osa, esimerkiksi hippiäisistä kovina pakkastalvina kuolevat lähes kaikki talvehtivat yksilöt. Satunnaiset talvehtijat kuten peukaloiset ovat nekin kovin arkoja pakkaselle, kertoo Södersved.

Talviruokinnat auttavat pihalintuja

Pihalinnuille kuten tiaisille ruokintapaikat ovat talvella pelastus. 

– Ruokinnan ansiosta ne ovat keväällä paremmassa kunnossa ja pääsevät aloittamaan pesintää paremmassa kunnossa. Se vaikuttaa suoraan seuraavan kesän pesimätuottoon. Satunnaiset talvehtijat kuten peukaloinen ovat kovin arkoja pakkaselle, sanoo Södersved.

Harvalukuisina meillä talvehtivat kottaraisetkin voivat selvitä kevääseen, jos löytävät hyvän ruokintapaikan. Pakkasella linnut yrittävät kaikin keinoin säästää energiaa. Ne liikkuvat mahdollisimman vähän ja pörhistävät höyheniään pysyäkseen lämpiminä.

Pedoilla hyvät apajat

Ketut ja muut pedot käyttävät hyväkseen lintujen pakkasahdinkoa.

– Jos on heikkokuntoinen, nälkiintynyt lintu, se on helppo saalis näille pedoille, huomauttaa Södersved.

Myös pikkulintuja saalistavat varpuspöllöt hyödyntävät ruokintapaikkoja ruokavarastojensa täydentämiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja