Mainos

Kovaa kritiikkiä monsteriautotapahtuman suoja-aidoille: "Eivät estä mitään"

Alahärmän Power Truck Shown murheellinen onnettomuuspäivä nosti jälleen esiin moottoriurheilun ja yleisön välisen suhteen: kymmenen metrin etäisyys ja suoja-aitaelementit eivät estä vakavia onnettomuuksia.

– Tässäkin oli kaikki tarkistettu ja kaikki kunnossa, mutta sitä jää miettimään, että olisiko onnettomuus voitu estää? Ne aitaukset oli kuitenkin niin heikot etteivät ne estä yhtään mitään, kertoo Power Truck Show –tapahtumaan osallistunut Sanni Appelgren.

Alahärmässä loukkaantui vakavasti kuusi ihmistä, kun niin sanotusta monsteriautosta lensi rengas yleisöjoukkoon. Järjestäjän taholta kaikki lakisääteiset turvallisuusasiat oli hoidettu kuntoon, kuski oli kokenut ja auto katsastettu. Silti sen akseli katkesi hypyn jälkeisessä alastulovaiheessa tuhoisin seurauksin: rengas lensi pakettiautoon ja aitaan, joka kaatui ihmisten päälle.

– Ja kun tiedetään, että rengas on halkaisijaltaan yli metrin ja painaa varmasti satoja kiloja, paine on kova, sanoo palomestari Ossi Laitala Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

Hänkin muistuttaa, että tapahtumassa etäisyys yleisöön on ollut sallitun rajoissa. Yleisö pääsee seuraamaan huimapäisiä temppuja noin kymmenen metrin etäisyydeltä.

– Tällaisten onnettomuuksien kohdalla tietysti miettii jälkikäteen etäisyyksiä. Kun rengas lentää vauhdissa ajon yhteydessä kohti ihmisiä ja sinkoaa aidan vielä mukaansa, kuvailee Laitala.

Hän ei osaa vielä sanoa, kumpi on aiheuttanut vakavimmat vammat: aita vai rengas. Joka tapauksessa kevytrakenteiset aidat ovat puhuttaneet autourheilussa ennenkin.

– Aina tällaisten jälkeen nousee keskusteluun se, pitääkö olla oikea suojaverkko ja semmoinen joka varmasti kestää. Näinhän tapahtui formuloissa kun siellä mentiin aikoinaan yleisön joukkoon. Sen jälkeen on suojaukset parantuneet, sanoo Laitala.

Kaksi loukkaantuneista oli pieniä lapsia, mikä tuntuu sekä tapahtuman järjestäjistä että yleisöstä erityisen pahalta.

– Tuntui tosi ilkeältä tulla sitten taas tähän takaisin sen jälkeen.. Mutta eihän niille tietysti mitään voi. Näitä sattuu aina valitettavasti, sanoo Sanni Appelgren.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja