Kouvolalaisen Maria Tuomisen live-videot romanien arjesta ihastuttavat sosiaalisessa mediassa – "Jos muutamankin ihmisen käsitys romaneista muuttuu, olen onnistunut"

Maria törmää usein internetissä romaneita solvaaviin teksteihin 0:33

Facebookin Naistenhuone-ryhmästä alun perin suurelle yleisölle tunnetuksi tullut kouvolalainen romani Maria Tuominen on ampaissut suureen suosioon sosiaalisessa mediassa. Hän on perustanut Facebookiin hiljattain Maria Live -sivun, joka on lyhyessä ajassa saanut lähes 5 000 tykkääjää.

Alun perin Tuominen julkaisi Naistenhuone-ryhmään videoita spontaanisti ilman suurempia tavoitteita. Niihin kuitenkin suhtauduttiin alusta lähtien suurella mielenkiinnolla, ja nyt Tuominen sanoo päällimmäiseksi syyksi aktiiviselle videoiden julkaisemiselle ennakkoluulojen kitkemisen ja väärien käsitysten oikaisemisen.

– Ihmiset alkoivat kysellä uteliaisuudesta huomatessaan, että romanit tekevät liveä. Minulta alettiin kysyä, että miksi romanit varastavat niin paljon ja miksi he eivät käy töissä. Aloin ajatella, että vuonna 2019 ihmisiltä on jo syytä karsia ennakkoluuloja pois, Tuominen kertoo.

Ihmiset tunnistavat kadulla

Videoiden teko on jakanut mielipiteitä sekä hänen oman tuttavapiirinsä että muidenkin ihmisten keskuudessa.

Tuominen kertoo kuitenkin ilahtuneensa positiivisesta kommentoinnista ja romanien elämäntyyliin liittyvästä uteliaisuudesta.

Hänet tunnistetaan Kouvolassa kadulla ja jotkut ihmiset saattavat myös huutaa humoristisista videoista tutuksi tulleita lausahduksia. Lisäksi Tuominen on saanut fanilahjoja. 

– Videoilla on mukana lapsiani ja ystäviäni. Ihmiset ovat hämmästelleet huomatessaan, että elämämme onkin aivan tavallista.

On kuitenkin asioita, joista Tuominen ei voi julkisesti puhua häveliäisyyssyistä, jos ne koskevat esimerkiksi vanhempien romanien asioita. Näihin kysymyksiin hän vastaa yksityisviestillä, koska ne eivät hänen mukaansa ole kuitenkaan salaisuuksia.


Romanien arki kiinnostaa

Tuominen kertoo edelleen tekevänsä videoita spontaanisti aamupäivinä ja iltoina suunnittelematta videoiden sisältöä tarkasti etukäteen.

– Teen videoita usein lähtiessäni esimerkiksi kauppaan tai kirpparikierrokselle. Lisäksi haluan painottaa videoissa tiivistä yhteiseloamme. Ihmiset nauravat usein sitä, että olemme niin kovaäänisiä, Tuominen tarkentaa.

Hän muistuttaa, että romanit ovat monesti keskenään hyvin erilaisia ja erimielisiä asioista. Jotkut romanit ajattelevat Tuomisen videoharrastuksen olevan turhaa työtä.

– Sanon aina, että jos muutamankin ihmisen käsitys romaneista muuttuu, olen onnistunut.

Seuraavaksi Tuominen pyrkii laajentamaan somenäkyvyyttään entistä enemmän. Hän on vastikään perustanut Maria Live ry -yhdistyksen, jonka avulla hän aikoo järjestää tulevaisuudessa esimerkiksi erilaisia tapahtumia.

Lue myös:

    Uusimmat