Koulutusta lomautusten sijaan

Vaihtoehtona lomautuksille ja irtisanomisille on työntekijöiden koulutus. Kun töitä on vähemmän, uuden oppimiseen jää paremmin aikaa.

Metso Drives Jyväskylässä vaihtoi lomautukset koulutukseen. Tilausten vähentyessä viime vuoden lopulla yritys pani väkensä koulunpenkille. Jyväskylän Rautpohjassa on työtekijöitä lähes 400. Metsolla on totuttu jatkuvaan koulutukseen, mutta ei näin mittavaan. Syyt olivat kuitenkin painavat.

- Meillä oli hiljainen aika ja tätä kautta tietysti pyrittiin välttämään näitä mahdollisia lomautusuhkia. Syynä oli toistaalta myöskin henkilöstön osaamisen ja tietotaidon edelleen kehittäminen, sanoo henkilöstöjohtaja Taisto Lappalainen.

Työvoimaviranomaiset suuntaavat euroja tänä vuonna aiempaa enemmän työssäolevien kouluttamiseen. Pääpaino on silti edelleen työttömissä. Linjaus näkyy myös Keski-Suomen työvoima- ja elinkeinokeskuksessa. Yritykset maksavat tästä ns. yhteishankintakoulutuksesta keskimäärin puolet.

- Meidän koulutusta pyritään suuntaamaan entistä enemmän yritysten, yrityksissä työskentelevän työvoimaan, nimenoman vanhempaan työvoimaan, ja sellaiseen, joilla ei ole aikaisempaan ammatillista koulutusta, kertoo osastopäällikkö Keijo Lipen Keski-Suomen TE-keskuksesta.

TE-keskukset käyttävät vuosittain erilaiseen työvoimakoulutukseen noin 160 miljoonaa euroa. Yhteishankintakoulutukseen menee siitä kymmenisen prosenttia.

- Aina koulutus on eteenpäin. Jos et kouluttaudu, olet heikoilla, sanoo työsuojeluvaltuutettu Mauri Leisalo Metso Drivesista.

Työvoiman saamiseksi käännetään kaikki kivet.

- Meillä on mahdollisuus tukea työvoimakoulutuksen kautta tutkinnon saamista sellaisille ihmisille, joilla on jäänyt joko lukion suorittaminen tai korkeakoulututkinto kesken.

(MTV3)

Katso Maarit Lantto-Tolvasen juttu
(Seitsemän uutiset 24.04.2003)

Lue myös:

    Uusimmat