Koulupöytä kuntoon: lapsikin kärsii niska-hartiakivuista

Koulu on lapsen työtä, joten myös koululaisen työpisteen on oltava kunnossa. Oppia voi vaikka keittiön pöydän ääressä, kunhan tuoli on tarpeeksi tukeva.

Koulut ja sitä myötä myös pienten oppijoiden urakka alkaa jälleen. Monessa perheessä koulupöytä ja läksyjen luku ovat ajankohtaisia aiheita, ja niihin kannattaakin kiinnittää huomiota – muuten tuloksena voivat olla muun muassa päänsärky ja niska-hartiakivut.

– Mikä tahansa standardimittainen pöytä toimii, kunhan tuoli on hyvä. Se ei saa olla liian iso – aikuisten työtuoliin ei lasta kannata istuttaa, kertoo koulutussuunnittelija Mika Nyberg Työterveyslaitokselta.

Perussääntö on, että jalkojen on yleyttävä maahan, selkätuen on oltava riittävä ja tuolin on oltava tukeva. Kaikkein edullisimpiin istuimiin Nyberg ei luota.

– Kympin tuoli ei valitettavasti voi olla hyvä, sillä halvoilla istuimilla ei ole säätömahdollisuuksia tai ne eivät ole kestäviä, hän summaa.

Yllättäen läksyjen luku keittiön pöydän ääressä tai jopa lattialla saa kiitosta.

– Keittiössä koulutehtävien teko onnistuu, jos tilaa on riittävästi ja tuoli on kunnollinen – sen voi vaikka vaihtaa läksyjen luvun ajaksi. Aikuisetkin voisivat ottaa lapsista mallia ja kehitellä uusia tapoja tehdä töitä. Ongelmana kun on lähinnä staattinen työasento, lapsilla se usein vaihtuu kesken kaiken.

Huono ergonomia tuo mukanaan samoja ongelmia kuin aikuisillekin, sillä lapset ja nuoretkin kärsivät niska-hartiakivuista. Siitä Nyberg ei kuitenkaan syytä vain huonoa työpistettä.

– Myös liian vähäinen liikunta tuo ongelmia.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat