Koululaisia kiusataan heijastimen käytöstä?

Juniori-lastenkanava sai syksyllä koskettavan viestin koulukiusatulta tytöltä.

”Voisiko Juniorille saada heijastin tietoiskun? Mua kiusataan koulussa heijastimen käytön takia, pojat lällättele et oon vauva ja repii heijastimen irti.”

Näin kirjoitti 8-vuotias tamperelainen tyttö lastenkanava Juniorille lokakuussa.

– Heijastinhan on ihan normaali juttu. Kaikilla pitää olla sellainen, että autot näkevät meidät, Juniorin juontaja Mikko vastasi Juniori.fi-sivustolla, ja kuvasi tällaisia kiusaajia poikkeuksellisen idioottimaisiksi.

Myös helsinkiläinen perheenäiti kertoo ekaluokkalaisen poikansa vastustavan heijastinliivin käyttöä kiusaamisen pelossa. Pojan mukaan liiviä pidetään "vauvamaisena".

Aiempina vuosina esimerkiksi Poliisi ja Pelastustoimi ovat ilmaisseet huolensa heijastimen takia kiusaamisesta ja kuvanneet ilmiötä vakavaksi. Lasten on kerrottu repineen heijastimia irti kiusaamisen pelossa.

– Pimeyttä riittää ja heijastimien tärkeys korostuu. Nyt on sattunut ikävän paljon yliajoja huonojen sääolojen vuoksi, joten oli kaverin mielipide heijastimista mikä tahansa, laittakaa niitä mielummin liikaa kuin liian vähän, Pelastuslaitos kirjoittaa Facebookissa.

Teinit nolostelevat turvavälineitä

Liikenneturvan tiedottaja Kaisa Hara uskoo, että kyse ei ole kovin yleisestä ilmiöstä. Hänen mukaansa suomalaiset lapset käyttävät hyvin heijastimia, mutta kaikkien turvavälineiden käyttö hiipuu yläasteelle siirryttäessä. Haran mukaan vanhempien esimerkillä on osansa asiassa.

–Jos vanhemmat neuvovat lasta käyttämään vaikka kypärää mutta eivät käytä sitä itse, siitä tulee "lasten juttu". Kun lapsi sitten kasvaa, ei hän halua olla lapsi, Hara kuvailee.

Myös Tampereen aluepelastuslaitoksen tiedostuspäällikkö Veijo Kajánin mukaan lasten heijastimen käyttö loppuu valitettavan usein nuoruuden kynnyksellä.

VIDEO: Näin askartelet oman heijastimen!

Kiusatun tytön kirjoitus innotti Junioria juttuideaan. Juontaja Laura askarteli Onnenpäivä-ohjelmassa heijastimen, jollaisesta on iloa ja hyötyä jokaiselle koululaiselle.

Huom. Varmistathan, että lapsella on myös viralliset turvallisuusvaatimukset täyttävä heijastin.

Lue myös:

    Uusimmat