Koulubussi ajoi ratatyökoneen alle, kaksi koululaista loukkaantui vakavasti – bussikuskille ehdollista

Kokematon ja itselleen vieraalla bussilla ajanut kuski ei pysähtynyt stop-merkin kohdalle. Ratatyökoneen kuljettaja ei ehtinyt aloittaa jarruttamista.

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut ehdolliseen vankeuteen naisen, joka ajoi koulubussilla ratatyökoneen eteen Kaskisissa syksyllä 2021. Törmäyksessä kaksi koululaista sai vakavia vammoja.

Turma sattui hieman ennen aamukahdeksaa 5. lokakuuta 2021 vartioimattomassa tasoristeyksessä Kaskisten keskustassa. Linja-auton kyydissä oli seitsemän koululaista, jotka kaikki loukkaantuivat törmäyksessä, heistä kaksi vakavammin. Myös linja-autoa kuljettanut vuonna 1984 syntynyt nainen loukkaantui.

Naista syytettiin käräjäoikeudessa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta. Nainen myönsi perusmuotoisen liikenneturvallisuuden vaarantamisen, mutta kiisti syytteet muilta osin. Hän katsoi, ettei ollut toiminut tilanteessa törkeän huolimattomasti.

Asiassa oli riidatonta, että nainen oli ennen tasoristeystä hidastanut bussin nopeuden lähes kävelyvauhtiin, mutta ei ollut pysähtynyt stop-merkille. Nainen sanoi, ettei nähnyt merkkiä.

Huomatessaan lähestyvän ratatyökoneen hän yritti kiihdyttää bussilla pois alta, muttei onnistunut. Ratatyökoneen kuljettaja ei ehtinyt aloittaa jarruttamista, ja kone törmäsi bussin vasempaan kylkeen.

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan linja-auto vaurioitui törmäyksessä käyttökelvottomaksi ja ratatyökoneeseen sekä rataan tuli huomattavia vaurioita.

200 000 euron korvausvaatimusta soviteltiin

Nainen oli valmistunut linja-autonkuljettajan koulutuksesta saman vuoden kesällä, ja ennen onnettomuutta hänelle oli kertynyt ajokokemusta erilaisilla linja-autoilla 21 päivää. Turmapäivänä hän ajoi isoa, manuaalivaihteista linja-autoa, jonka kaltaista hän ei ollut aiemmin ajanut.

Nainen vetosi oikeudessa myös Otkesin toteamaan seikkaan, että tasoristeyksen olosuhteet olivat puutteelliset ja linja-auton tulosuunnasta näkömatkaa rajoittivat risteyksen lähellä olevan talon puutarhan aita, puusto ja pensaat.

Käräjäoikeus katsoi, että kuskilla oli joka tapauksessa ehdoton velvollisuus pysähtyä stop-merkin kohdalle. Kun kyseessä oli tasoristeys ja kyydissä koululaisia, kuskilla oli oikeuden mukaan korostunut velvollisuus huolehtia siitä, että hän saattoi ajaa risteykseen vaarantamatta kenenkään henkeä tai terveyttä. Näin ollen oikeus katsoi naisen toimineen törkeän huolimattomasti.

Oikeus tuomitsi naisen 50 päivän ehdolliseen vankeuteen. Vakuutusyhtiö oli vaatinut naiselta yli 200  000 euron korvauksia. Oikeus katsoi, että korvausmäärää oli syytä sovitella ja määräsi naisen maksamaan siitä 40 prosenttia eli runsaat 80  000 euroa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa aiemmin tässä kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat