"Kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä" – Poliisilta koskettava vetoomus jokaiseen kotiin

6:27
MTV Uutiset Live: Vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen kertoo, milloin pääkaupungin turvakodeista vapautuu tilaa

Pääsiäisen aika on poliisille haasteellista kotihälytysten sekä perhe- ja lähisuhdeväkivallan näkökulmasta. Virkavalta pyytää aikuisia toden teolla miettimään, kuinka pyhät sujuisivat ilman ongelmia.

Poliisi toivoo, että kodeissa säilyisi pyhien aikaan rauha, vaikka mielen päällä onkin poikkeusolojen vuoksi monenlaisia murheita.

Monessa kodissa on hamstrattu alkoholia varastoon ravintoloiden kiinnimenon vuoksi. Lisäksi pääsiäisen lomareissut on liikkumisrajoitusten vuoksi peruttu.

– Kotona pysyminen, toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä. Myös huoli omasta tai läheisen sairastumisesta ja epävarmuus toimeentulosta painavat mieltä. Nämä tekijät voivat aiheuttaa riitaa ja johtaa lähisuhdeväkivaltaan, poliisitarkastaja Pekka Heikkinen sanoo Poliisihallituksen tiedotteessa.

– Aikuisten olisi syytä jo etukäteen pohtia, miten pääsiäinen voitaisiin viettää niin, että ikäviltä ongelmilta vältyttäisiin. Jospa yritettäisiin keskittyä rauhassa yhdessäoloon. Nyt jos koskaan tarvitaan vastuullista vanhemmuutta, Heikkinen sanoo.

Pysy kotona, toivoo poliisi

Poliisi kehottaa välttämään sukulaisten luo ja mökille matkustamista, jotta koronavirus ei leviäisi. Vapaa-ajan matkustamista on virkavallan mukaan syytä välttää koko Suomessa.

– On otettava vakavasti kehotus pysyä kotona. Ole omaisiisi ja läheisiisi yhteydessä sähköisesti, soita videopuhelu ja järjestä tapaaminen verkossa, Heikkinen täsmentää.

Jos tilanteet kotona kärjistyvät, apua on saatavilla eri järjestöjen chateista ja turvakodeista. Avunantajia ovat muun muassa Ensi- ja turvakotien liitto, Nollalinja, Rikosuhripäivystys, Naisten Linja ja Miessakit. Akuuteissa tilanteissa pitää soittaa hätänumeroon.

– Avun tarvetta ei ole syytä hävetä. Auttaviin tahoihin kannattaa olla yhteydessä jo siinä vaiheessa, kun ahdistaa, poliisi muistuttaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja