Kotkaan vai Rotterdamiin? UPM aloittaa uuden biopolttoaineita valmistavan jalostamon suunnittelun

3:36
Iso tukku työpaikkoja katosi – tällainen oli tunnelma Kaipolassa viime elokuussa.

Yhtiön mukaan tuotteet pienentäisivät merkittävästi tie- ja lentoliikenteen hiilijalanjälkeä.

Metsäyhtiö UPM aloittaa seuraavan sukupolven biopolttoaineita valmistavan jalostamon perussuunnittelun. Sijoituspaikkavaihtoehdot ovat Kotka Suomessa ja Rotterdam Hollannissa. Tällä hetkellä UPM:llä on vastaava jalostamo Lappeenrannassa.

UPM:n mukaan suunnitellun biojalostamon vuotuinen kapasiteetti olisi 500  000 tonnia korkealuokkaisia uusiutuvia polttoaineita, mukaan lukien lentopolttoaine.

Yhtiö arvioi, että tuotteet pienentäisivät merkittävästi tie- ja lentoliikenteen hiilijalanjälkeä sekä korvaisivat kemikaalien ja biomuovien fossiilisia raaka-aineita uusiutuvilla vaihtoehdoilla.

–  Suunniteltu biojalostamo laajentaisi UPM:n menestyksekästä biopolttoaineliiketoimintaa huomattavasti. Samalla se lisäisi UPM Biopolttoaineet -liiketoiminnan pitkän aikavälin kilpailukykyä ja vastuullisuutta, kertoo UPM:n teknologiajohtaja Jyrki Ovaska tiedotteessa.

Hänen mukaansa UPM:n Lappeenrannan biojalostamo on malliesimerkki siitä, miten luodaan menestyvää uutta, fossiilisia raaka-aineita korvaavaa liiketoimintaa.

–  Vuosien investoinnit tutkimukseen, tuotekehitykseen ja innovointiin ovat kannattaneet, ja voimme luottavaisin mielin suunnitella tämän innostavan liiketoiminnan kasvattamista, Ovaska sanoo.

Suunnitteluvaihe kestää vähintään vuoden

UPM:n puubiomassapohjaiset kiinteät tähteet ja sivuvirrat muodostavat merkittävän osan biojalostamon raaka-ainevalikoimasta. Lisäksi tarkoitus on käyttää nestemäisiä jäte- ja tähderaaka-aineita.

Suunnittelussa selvitetään liiketoiminnan houkuttelevuutta, valitaan innovatiivisin teknologiavaihtoehto ja arvioidaan investointitarvetta. Teknologian osalta selvitetään myös vedyn käyttöä tuotantoprosessissa.

Perussuunnitteluvaiheen kestoksi on arvioitu vähintään vuosi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja