Kotitestejä myytiin jouluviikolla 80 kertaa enemmän kuin syksyllä – nyt keksittiin keino saada Suomeen tulleet koronatestierät nopeammin myyntiin

Kotona tehtävät koronan kotitestit saapuvat pian kauppoihin – toimittaja testasi, millaisista testeistä on kyse 5:01
Testasimme koronan kotitestejä toukokuussa – näin ne toimivat!

Koronan kotitestien rajusti kasvanut kysyntä näkyy nyt sekä ruokakaupoissa että apteekeissa.

Keskon päivittäistavarakaupan johtajan Harri Hovin mukaan kotitestien myynninkasvu on pandemian aikana nyt ensimmäistä kertaa niin kovaa, että tuotepuutteita on esiintynyt.

Keskossa myytiin kotitestejä jouluviikolla 80 kertaa enemmän kuin alkusyksyllä. Keskon mukaan sen myymälöistä myytiin jouluviikolla lähes 200 000 testiä.

– Myynnin kasvusta huolimatta koronan kotitestien saatavuus oli pitkään hyvä. Olemme tehneet suuria tilauksia niin pikaisilla toimitusajoilla kuin mahdollista, Hovi sanoo.

Tuotteiden kysyntää on kasvattanut myös testien hamstraaminen. Kesko toppuutteleekin asiakkaitaan ja kertoo, että toimituksia tehdään varastolle ja sieltä edelleen kauppoihin säännöllisesti.

–  Suosittelemme, että testejä ostetaan vain omaan sen hetkiseen tarpeeseen, jotta mahdollisimman monen asiakkaan tarve pystytään täyttämään.

S-ryhmä myi testejä jouluviikolla lähes 90 000, joista 20 000 jouluaattona. Myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo, että osasta myymälöistä koronan kotitestit ovat päässeet hetkellisesti loppumaan.

S-ryhmä tiedotti, että se alkaa myydä lisäerää pikatesteistä tiistaista lähtien Prismojen infopisteissä.

– Prisman infopisteissä myytävät kotitestit ovat suomalaisille jo tutuksi tulleita Bosonin pikatestejä, mutta tästä täydentävästä erikoiserästä puuttuu suomenkieliset pakkausmerkinnät. Myymme tätä täydennyserää vain Prismojen infopisteiltä, jotta saamme annettua asiakkaalle tulostetut erilliset suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet mukaan, Päällysaho kertoo.

S-ryhmä kertoo myyneensä yhteensä 450 000 kotitestiä. Se kertoo saavansa tällä viikolla myyntiin lisää testejä, joista löytyvät myös suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.

"Noin 60 prosenttia apteekeista vastasi, ettei testejä ole saatavissa"

Suomen Apteekkariliiton mukaan pikatestit ovat paikoitellen joistakin apteekeista hetkellisesti loppuneet.Viestintäproviisori Elina Aaltonen kertoo, että pikatestien saatavuudessa on eri apteekeissa eroja. Useat apteekit ilmoittavat esimerkiksi sosiaalisessa mediassa myyntiin saamista koronan pikatesteistä.

–  Ilmeisesti myyntiin saadut erät ovat aika nopeasti saattaneet loppua joistain apteekeista. Kysyntä oli joulunpyhien aikaan niin kovaa, että apteekit odottavat tavarantoimittajilta täydennystä, Aaltonen kertoo STT:lle.

Apteekkariliitto kysyi joulun alla, 22. joulukuuta, apteekeilta koronan pikatestien saatavuuden tilannetta.

–  Silloin vastaukset antigeenipikatestien saatavuudesta jakaantuivat siten, että puolet apteekeista vastasi kyllä ja puolet ei.

Joulunpyhien aikana ja jälkeen pikatestien saatavuus on mennyt huonompaan suuntaan.–  Nyt kyselyn vastaukset kertovat, että pikatestien saatavuuteen on selkeästi tullut haasteita. Noin 60 prosenttia apteekeista vastasi, ettei testejä ole saatavissa, ja noin 40 prosenttia vastasi kyllä. 

Testien riittävyyttä vuoden alussa on vaikea arvioida 

Apteekkariliiton arvion mukaan pikatestien kysyntää nosti sukulaisten kanssa vietetty joulu.

–  Haluttiin testata ennen joulua, koska koronatilanne on niin dramaattisesti heikentynyt. Todennäköisesti kysyntä säilyy kovana, kun pikatestien ottamista suositellaan.

Pikatestien saatavuudesta ensi vuoden alkupuolella ei Suomen Apteekkariliitossa ole vielä tietoa.

–  Sitä on vaikea arvioida tässä vaiheessa. Siihen vaikuttaa epidemiatilanteen kehittyminen. Jos tulee hirveä kysyntäpiikki niin tavarantoimittajilla voi olla vaikeuksia vastata todella nopeasti kasvaneeseen kysyntään, joka jatkuu pitkään, Aaltonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat