Kotiteatterit valtaavat olohuoneet

Kotiteatteri pitää sisällään projektorin, ison litteän kuvaruudun, vahvistimen, kuvalähteen eli esimerkiksi DVD-soittimen sekä kaiuttimia. Se valtaa olohuoneesi huipputarkalla kuvalla ja uskomattomalla äänimaailmalla. Kotiteatterin sisutukselliset ominaisuudet ovat pitkään jääneet tekniikan varjoon, mutta nyt markkinoille virtaa myös yhä helpommin sisustukseen sovitettavia tuotteita.

Kotiteatteri kuulostaa monen mielestä liian tekniseltä ja myös liian kalliilta, jotta sen liittämistä osaksi olohuoneen sisustusta kannattaisi edes tarkemmin harkita. Silti tänä päivänä suurin osa sisustettavista uudiskohteista saa Sisustussuunnittelijat Ry:n puheenjohtajan Asta Granbergin mukaan olohuoneeseensa kotiteatterin, vaikka sen sisustuksellisia mahdollisuuksia ei vielä välttämättä mietitä kovin laajasti.

Trendi kotiteattereissa näyttää kuitenkin menevän siihen suuntaan, että niitä tehdään, myydään ja ostetaan yhä enemmän myös sisustuksellisista lähtökohdista. Kaiken pohjana on kuitenkin kotiteattereiden perimmäinen tarkoitus tuottaa tarkkoja ja huippulaatuisia audiovisuaalisia elämyksiä. Kotiteatterin hankkiminen olohuoneen koristukseksi ei siis välttämättä vielä kannata, jos katsoo televisiosta vain uutiset ja pari ajankohtaisohjelmaa tai sarjaa ja kuuntelee musiikkia vain silloin tällöin. Jos sen sijaan on todellinen elokuvien ja hyvän musiikin ystävä ja haluaa nauttia niistä parhaalla mahdollisella tavalla, kotiteatteriin kannattaa panostaa.

Hyllylle, spottivaloon tai seinän sisään

Valmistajat ovat nyt tiedostaneet kotiteattereiden merkityksen sisustuksessa ja alkaneet miettiä keinoja, joilla kotiteatterit saa paremmin sovitettua sisustukseen. Esimerkiksi kotiteatterin projektori on sijoitettavissa yhtä hyvin pöydälle, hyllylle kuin seinään kiinnitettävälle pidikkeelle. Kotiteatterissa ei myöskään välttämättä tarvitse olla isoa TV-ruutua, vaan kuva voidaan heijastaa myös pienempiin tiloihin sopivalle rullattavalle kankaalle.

Kaiuttimien sovittaminen haluttuun tilaan sekä äänentoiston että sisutuksen kannalta on yksi tärkeimmistä tekijöistä ja suurimmista haasteista toimivaan kokonaisuuteen pyrittäessä. Kaiuttimet pystyykin upottamaan osaksi muuta sisustusta entistä mielikuvituksellisemmilla tavoilla. Ne voi piilottaa verhon tai sohvan taakse, upottaa seinään tai sijoittaa vaikka kattoon spottilampun paikalle. Yhä pienemmistä kaiuttimista saadaan uuden tekniikan avulla kuulumaan ääni entistä paremmin.

Langattomuutta ei kaiuttimissa ainakaan vielä ole kovin paljon käytetty, mutta Sonyn markkinointijohtajan Klaus Kotkan mukaan sitä kehitellään jatkuvasti.

Suurin osa kaiuttimista tarvitsee siis toimiakseen johdot. Niiden piilottamiseen käytetään avuksi listoja, joiden alla johto voi kulkea näkymättömissä.

– Lista saadaan huomaamattomasti upotettua seinään ottamalla seinästä värikoodi, ja spraymaalaamalla lista samanväriseksi, kertoo myyntiassistentti Sanna Nurmi Lightinen Oy:stä.

Kotiteatteriin kuuluvien laitteiden muotoilulla ja materiaalivalinnoilla on suuri merkitys. Myös värivalikoimaa alkaa löytyä yhä enemmän. Perinteisen mustan ja hopeisen lisäksi laitteita on saatavilla myös muun muassa sinisenä ja punaisena.

Tekniikka ja design kohtaavat

Kummat ovat kiinnostuneempia kotiteattereista, miehet vai naiset? Vastaus on helppo, miehet tietenkin. Tai näin on ollut ainakin perinteisesti. Valmistajat ovat alkaneet suunnitella tuotteitaan entistä paremmin sisustukseen sopiviksi, mikä tarkoittaa myös sitä, että tuotteet sopivat yhä useammin hyvin myös naisten makuun.

Syyskuun Habitare sisustusmessuilla yhdeksi sisustustoimittajien suosikeista valittu Amphionin Ion-kaiutin on malliesimerkki siitä, miten kotiteattereista yritetään tehdä yhä paremmin sisustukseen sopivia. Kaiuttimen muotoiluryhmässä mukana ollut Kai Fyrstén kertoo suunnittelun lähtökohdista.

– Tarkoitus oli suunnitella muotokieleltään, kooltaan ja myös pinnaltaan sisustukseen helpommin sovitettava kaiutin, joka saisi myös naiset kiinnostumaan äänentoistosta.

Myös tuntoaisti on saatu oivasti mukaan kaiuttimen silkinomaisella pinnalla. Tämä oli myös sisustustoimittajien yksi perustelu valinnalleen.

– Kaunis pinta, harvoin tekee mieli silitellä kaiutinta.

Kokonaispalvelua, kiitos!

Kotiteattereiden sovittamista sisustukseen helpottaa myös kauppiaiden tarjoama kokonaispalvelu. Apua saa suunnitteluun, laitehankintoihin, asennukseen ja käyttöopastukseen, kaiken saman katon alta.

– Luottamalla asiantuntija-apuun jo suunnitteluvaiheesta lähtien, saa kotiteatteristaan varmemmin laadukkaan ja tarkoituksenmukaisen kokonaisuuden, kertoo tuotepäällikkö Hannu Iljanto Aronet Oy:stä.

Jos haluaa oikein hemmotella itseään, voi kotiteatteriin liittää ohjausjärjestelmän, johon puolestaan voi liittää kaikki kodin sähköllä toimivat laitteet eli kuva- ja äänijärjestelmät, valaistuksen ja jopa verhot. Jos esimerkiksi haluaa katsoa elokuvan, riittää yksi napin painallus, ja järjestelmä tekee kaiken hyvän katseluympäristön aikaansaamiseksi: laittaa päälle kaikki tarvittavat laitteet, sammuttaa valot ja vetää verhot kiinni.

Mikä ihmeen HDTV?

Kun kuvaruudun leveys ylittää 40 tuumaa, ei tavallinen televisiolähetys näy siinä enää parhaalla mahdollisella tavalla. Tätä varten on kehitetty niin sanottu teräväpiirtokuva eli HDTV (high definition tv). Teräväpiirto lisää kuvan terävyyden noin viisinkertaiseksi nykyiseen digitelevisioon verrattuna.

– Suomessa ei teräväpiirtolähetyksiä vielä ole, mutta digiaikaan siirtymisen jälkeen alkavat valtakunnalliset kanavatkin olla kiinnostuneita lähettämään teräväpiirtoa, uskoo Sonyn markkinointijohtaja Klaus Kotka.

Useimmissa kotiteattereiden televisioissa on valmius HD- eli teräväpiirtotekniikkaan. HDTV-lähetyksiä voi seurata satelliitin kautta ja lähetysten siirtäminen on jo mahdollista myös kaapeli- tai puhelinverkossa. Markkinoilla on myös videokameroita, joilla pystyy tallentamaan teräväpiirtokuvaa.

Markkinat kasvavat

Millainen on tulevaisuuden kotiteatteri? Teknologia ainakin kehittyy kokoajan, mikä puolestaan helpottaa myös uusien sisustusratkaisujen löytämistä, laitteita voidaan muokata yhä paremmin sisustukseen sopivaan muotoon.

– Esimerkiksi digitaalisen vahvistimen kehittäminen pienensi vahvistimen kokoa merkittävästi, mikä helpottaa sen sijoittamista olohuoneeseen. Myös langattomuuden kehittäminen tuo tulevaisuudessa uusia mahdollisuuksia kaiuttimien sijoitteluun, ennustaa Sonyn markkinointijohtaja Klaus Kotka.

Aronetin mukaan kotiteattereiden markkinat ovat niin Suomessa kuin Euroopassakin vahvassa kasvuvaiheessa. Voidaan puhua jopa kotiteatteribuumista. Kotiteattereita on markkinoilla saatavilla monenlaisia ja tasoisia. Hyvän, laadukkaan laitteiston saa noin 4000 - 5000 eurolla, kun taas kalliimpien, tasokkaampien ja monipuolisempien kokonaisratkaisujen hinnat nousevat pitkälle yli 10 000 euron.

  • Teksti: Maria Hiltunen / Mediafocus
  • Kuvat: Bang & Olufsen, Bose, Hifi Studio 17, Sony, Jukka Uotila

Lue myös:

    Uusimmat