Mainos

Kotitalouksien tulot kasvoivat vajaat 7 prosenttia

Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot lisääntyivät 6,6 prosenttia vuodesta 1996 vuoteen 1997. Samalla kotitalouksien väliset tuloerot jatkoivat kasvuaan.

Tilastokeskuksen mukaan tulojen kasvu johtui ansio- ja omaisuustulojen kasvusta ja keskimääräisen verotuksen kevenemisestä. Sen sijaan saatujen tulonsiirtojen, kuten eläkkeen ja työttömyyskorvausten määrä ei kasvanut.

Ansiotulot kasvoivat vuodessa noin 6 prosenttia. Näistä palkkatulot kasvoivat noin 6 prosenttia ja yrittäjätulot noin 9 prosenttia. Omaisuustulot kuten myyntivoitot sekä vuokra- ja osinkotulot lisääntyivät viidenneksen.

Tuloerot lisääntyivät edelleen

Tuloerot lisääntyivät edelleen vuonna 1997. Tilastokeskuksen mukaan tähän vaikutti se, että tulonsiirtojen osuus bruttotuloista pieneni ja ansio- ja omaisuustulojen osuus kasvoi. Tuloerot ovat aiemmin 1990-luvulla kasvaneet vuosina 1993, 1995 ja 1996.

Eniten kasvoivat yrittäjien, maatalousyrittäjien ja palkansaajien tulot. Palkansaajista eniten nousivat ylempien toimihenkilöiden tulot. Vähiten lisääntyivät eläkeläisten, työttömien ja muiden ammatissa toimimattomien tulot.

Kokopäivätoimisten palkansaajien keskipalkka vuonna 1997 oli 149 800 markkaa. Nousua oli 1,3 prosenttia. Miesten keskipalkka kohosi 2,3 prosenttia ja oli 168 500 markkaa. Naisten keskipalkka nousi 0,2 prosenttia 129 300 markkaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.