Kotitalouksien sähkölaskut kasvavat

Kotitalouksien sähköstä maksama hinta on lähtenyt vaihteeksi selvään nousuun. Noin kolmannes sähköyhtiöistä on alkuvuoden ilmoittanut keskimäärin noin 10 prosentin korotuksista sähkön myyntihintoihin.

Myyntihintojen keskimääräinen, 8-12 prosentin haarukkaan asettuva hinnankorotus nostaa sähkön hintaa noin 1,5-2 penniä kilowattitunnilta. Noin 2000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan kerrostaloasukkaan sähkölaskua se kasvattaa vain muutamalla kympillä, mutta sähköllä lämpiävän pientalon lasku kallistuu jo kolmisensataa markkaa vuodessa.

Korotusten taustalla on pohjoismaiden heikko vesitilanne, jonka vuoksi sähkön markkinahinta on reippaasti kallistunut. Kesäkuussa sähkö maksoi pohjoismaisessa El-Ex -sähköpörssissä vajaat 15 penniä kilowattitunnilta, lähes tarkalleen kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Parina edellisenä vuonna sähkö onkin ollut poikkeuksellisen halpaa, kun vesivoimalla tuotettua sähköä on saatu Ruotsista ja Norjasta runsain mitoin.

-Perusteita kuluttajahintojen nostolle on varmasti olemassa. Sähköyhtiöt tuntuvat pikemminkin olevan jopa turhan hitaita reagoimaan sähkön markkinahinnan muutoksiin, El-Exin tuotepäällikkö Kaarlo Höysniemi arvioi.

Höysniemi huomauttaa myös markkinasähkön olevan nyt edelleen halvempaa kuin vuonna 1996, jolloin pohjoismaissa viimeksi oli erittäin kuiva vesivuosi.

Korotukset vaihtelevat

Suomen noin sadasta sähköyhtiöistä parikymmentä ilmoitti hinnankorotuksista jo kevään aikana. Heinäkuun alussa hintojaan nosti ainakin neljätoista yhtiötä ja lisää korotuksia on luvassa, Energiamarkkinakeskuksen Paananen arvioi. Korotukset ovat kohdistuneet lähinnä juuri sähkön myyntihintoihin, joiden osuus kuluttajan koko sähkölaskusta on alle puolet. Sen lisäksi sähköyhtiöt laskuttavat asiakkaitaan erikseen sähkön siirrosta.

-Hajontaa on reippaasti, pienimmillään korotukset ovat jääneet muutamaan prosenttiin ja eräät yhtiöt ovat nostaneet jopa yli 20 prosenttia, Paananen sanoo. Keskimääräisen korotuksen laskemista vaikeuttaa myös se, että korotukset voivat kohdistua eri tavoin eri asiakasryhmiin ja tariffeihin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat