Kotimaiset uutuudet täydentävät omenalajikkeiden kirjoa

Uusien kotimaisten omenalajikkeiden ansiosta suomalaisen omenan ystävä voi nauttia näistä herkuista aina helmikuun loppuun saakka. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT tuo markkinoille viisi uutta lajiketta, jotka korvaavat ja täydentävät tämän hetkistä valikoimaa.

Uusia omenoita on jo ollut pieniä määriä myytävänä.

- Tobias ja Petteri ovat menneet kuin kuumille kiville, kertoo professori Risto Tahvonen.

Lähinnä torimyynnissä on ollut muutamien satojen puiden omenat ja ne on viety lähes käsistä. Tahvonen arvioi, että komeista ja kestävistä omenoista tulee hyviä kauppalajikkeita.

Jättimelbaa ja Talvikanelia on ollut kuluttajien saatavilla hyvin vähän. Ammattipuutarhurit ennustavat niillekin menestyksekästä tulevaisuutta.

- Ainoa todellinen arvoitus on Talvikki, Tahvonen toteaa.

Se on markkinoiden suurin kotimainen, omenoita mahtuu yhteen kiloon 3 - 4 kappaletta. Korjuuhetkellä se soveltuu erinomaisesti talouskäyttöön, mutta parhaimmilleen se kypsyy tammikuussa.

Uutuudet saivat nimensä perjantaina 5. syyskuuta Piikkiössä. Näistä viidestä omenalajikkeista MTT on tehty jo muutaman vuoden ajan viljelijöiden kanssa tuotantosopimuksia, joiden avulla on tutkittu lajikkeiden käyttökelpoisuutta. Taimistot ovat saaneet kahden vuoden ajan lisäysoksia, joten uusia lajikkeita on harrastelijoidenkin saatavilla tästä syksystä lähtien.

Työn alle ruvenkestävyyden jalostaminen

MTT on tehnyt omenapuiden jalostusta 1960-luvulta asti. Tästä jalostusohjelmasta lasketaan nyt markkinoille viimeiset lajikkeet. Jalostus ei kuitenkaan lopu, työtä jatketaan uusien ruvenkestävien lajikkeiden aikaan saamiseksi.

Näitä uutuuksia tulee markkinoille noin 15 vuoden kuluttua. Sinänsä ruvenkestävyyttä ei ole vaikea jalostaa.

- Haaste on ennemminkin siinä, että tuloksena on kestävä, näyttävä ja ruvenkestävä lajike, Tahvonen selittää.

Petteri, Jättimelba, Tobias, Talvikaneli ja Talvikki

Petteri on punainen kesälajike, jonka omena on keskikokoinen. Punaisen pintavärin kaunistama hedelmäliha on maultaan miellyttävä ja aromiltaan mieto. Petteri täydentää punaisten omenoiden tarjontaa ja korvaa muumiotaudille arkaa Maikkia.

Jättimelba maistuu nimensä mukaisesti Melba-lajikkeelta, mutta kestää kaimaansa paremmin kohuja eikä ole yhtä ruvenarka. Jättimelban sato valmistuu elo-syyskuussa ja se tuottaa satoa hyvin joka vuosi. Mehukkaat hedelmät kestävät varastoimista aina marraskuulle saakka.

Talvilajike Tobias tuottaa hyvin suuria ja kartiomaisia omenoita, jotka ovat punaviiruisia tai täysin punaisia. Omenoiden maku on makea ja aromikas. Tobias menestyy aina Jyväskylän korkeudelle saakka ja omenat säilyvät varastossa joulukuulle asti.

Talvikaneli on perinyt vanhempiensa hyviä ominaisuuksia: Lobo-lajikkeelta koon ja värityksen sekä Punakaneli-lajikkeelta maun. Uuden lajikkeen arvioidaankin valloittavan erityisesti kotipuutarhureiden sydämet. Talvikkia päästään korjaamaan syyskuun lopussa. Hyvin säilyvää varasto-omenaa päästään rouskuttelemaan joulukuusta aina helmikuun lopulle saakka. Uutukaisen maku on sadonkorjuuhetkellä hyvin hapokas, maku tasaantuu joulukuusta eteenpäin miedon happamiksi ja mausteiseksi. Tähän mennessä Talvikin poskiin ei ole tarttunut rupea.

Lue myös:

    Uusimmat