Kosovon tuhot pelättyä pienemmät

Kosovon tuhot ovat pienemmät kuin alunperin pelättiin ja taloudellinen tilanne maakunnassa on alkanut normalisoitua. Näin arvioi EU-komissaari Yves-Thibault de Silguy tänään Brysselissä G7-maiden valtiovarainministereiden kokouksessa, jossa käsiteltiin Balkanin jälleenrakentamisen rahoittamista.

De Silguyn lausunnot perustuivat ensimmäisten Kosovossa vierailleiden EU-virkamiesten tietoihin. Optimistisista puheenvuoroista huolimatta on selvää, että sodan jälkeiset tuhot ovat valtavat. Ensimmäisiä arvioita jälleenrakennuksen kustannuksista odotetaan vasta parin viikon kuluttua. EU-komissio ja Maailmanpankki koordinoivat kansainvälistä rahoitusta, jolla pyritään nostamaan alueen talous jälleen jaloilleen.

Valtiovarainministeri Sauli Niinistö osallistui kokoukseen EU:n puheenjohtajan ominaisuudessa. Hänen mukaansa jälleenrakennuksen taloudellinen taakka tulisi jakaa oikeudenmukaisesti EU:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden kesken.

Maailmanpankin johtaja James Wolfensohn korosti, että Länsi-Balkanin jälleenrakennuksen ei pitäisi antaa tapahtua muiden arkojen alueiden, kuten Afrikan kustannuksella. Sen sijaan esimerkiksi Saksa ja Ranska ovat esittäneet, että jälleenrakennuksen täytyisi tapahtua EU:n normaalien budjettiraamien puitteissa. Wolfensohn viestitti kokouksen jälkeen, että sodasta kärsineen alueen maat saavat maksutasapainonsa palauttamiseen kansainvälistä tukea. Rahoitusta annetaan Romanialle, Bulgarialle, Makedonialle, Albanialle, Bosnia-Hertsegovinalle ja Kroatialle.

Samalla kun Kosovoa ja muuta Länsi-Balkania jälleenrakennetaan kansainvälisellä tuella on Serbia jäämässä edelleen vain humanitaarisen avun varaan. Silguyn mukaan "poliittiset syyt" estävät laajemmat avustukset. Tiistain kokouksessa ei vielä lyöty lukkoon sitä, voiko Serbia saada tukea esimerkiksi sähkön- ja vedenjakelun turvaamiseen niin kauan kuin sotarikoksista syytetty Slobodan Milosevic on Jugoslavian presidenttinä
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat