Mainos

Koruryöstöstä epäilty piti tunteikkaan loppupuheenvuoron

Suomen suurimmasta koruryöstöstä epäillyn miehen oikeudenkäynti päättyi tänään hieman poikkeavalla tavalla Helsingin käräjäoikeudessa.

Vironvenäläinen mies piti oman, pitkän loppupuheenvuoronsa, vaikka hänen asianajajansa oli jo ehtinyt esittää kaikkien syytteiden hylkäämistä. Epäillyn asianajajan mukaan syyttäjän näyttö oli hyvin heikkoa, mutta siitä huolimatta ryöstöstä epäilty mies halusi pitää oman puheenvuoronsa.

Miehen puhe oli hyvin polveileva ja oikeudenkäyntiä johtanut tuomari huomautti epäiltyä useaan otteeseen siirtymään eteenpäin. Epäilty käytti esimerkiksi monta minuuttia siihen, kuinka pitkä hän on ja kuinka paljon se eroaa esitutkintapöytäkirjassa olleesta valvontakameran kuvasta.

Yhdessä kohdassa mies esitti huolensa, että koruryöstöstä kirjoitetut lehtijutut saattaisivat vaikuttaa käräjäoikeuden päätökseen. Tuomari ilmoitti miehelle, että he ovat tottuneet julkisuutta saaneisiin rikosasioihin.

Oliko Suomessa vai automatkalla

Poliisin mukaan viisi Virosta tullutta miestä ryösti Helsingissä Malmin korupajan tammikuussa 2011. Hyvin ammattimaisesti toimineet ryöstäjät saivat saaliiksi koruja noin kolmen miljoonan euron edestä.

Helsingin käräjäoikeus on ehtinyt jo käsitellä neljän ryöstöstä epäillyn miehen tapauksen. Näistä kaksi johti pitkiin vankeusrangaistuksiin, mutta kahden miehen syytteet ryöstöstä kaatuivat.

Tänään oikeudessa käsiteltiin viidennen miehen tapausta, joka syyttäjän mukaan toimi niin sanottuna saaliin kerääjänä. Tällä syyttäjä tarkoitti sitä, että mies osallistui ryöstöön, koska tuntee kultakorut hyvin.

Mies itse kiisti edes olleensa Suomessa ryöstön tapahtuessa. Syyttäjällä ei ollutkaan suoraa näyttöä siitä, että mies olisi tullut Suomeen. Syyttäjän mukaan valvontakameran kuvat todistivat, että ryöstöön osallistunut mies oli yhtä pitkä ja ruumiinrakenteeltaan samankokoinen kuin valvontakameran kuvissa näkynyt naamioitunut mies.

Laivamatka ryöstöstä tuomitun kanssa

Mies myös matkusti muutama päivä ryöstön jälkeen Tukholmasta laivalla samassa hytissä ryöstöstä jo tuomitun miehen kanssa Latvian Riikaan. Oikeudessa todistajana kuultu jutun tutkinnanjohtaja sanoi, että Riika on yleinen paikka varastetun kullan sulattamiseen.

Syyttäjän mielestä Riika oli myös ihmeellinen matkakohde, koska molemmat miehet asuivat Tallinnassa. Miehet kaiken lisäksi olivat Riiassa vain erittäin lyhyen ajan ennen kuin jatkoivat matkaansa Tallinnaan.

Syytetyn mukaan hän matkusti Tukholmaan autokyydillä Tallinnasta kahden muun henkilön kanssa. Syytetty sanoi käräjäoikeudessa, ettei enää muista matkaseuralaistensa nimiä. Matkalle hän lähti omien sanojensa mukaan hetken mielijohteesta.

Tukholmassa epäilty tapasi ryöstöstä jo kuuden vuoden vankeustuomion saaneen miehen. Miehet päättivät syytetyn mukaan ottaa yhteisen hytin, koska tunsivat toisensa. Eivät tosin hyvin, vaan miehet olivat ennemmin hyvän päivän tuttuja, syytetty sanoi.

Käräjäoikeus antaa tapauksessa kansliatuomion 26. heinäkuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.