Korruption vastaiselta järjestöltä rajua kritiikkiä hallintarekisterille – "Mahdollistaa korruption"

Korruption vastainen Transparency International Suomi kritisoi esitystä hallintarekisteristä.

– Katsomme menettelyn heikentävän olennaisesti arvopaperiomistamisen julkisuutta nykyisestä. Demokraattinen ja läpinäkyvä vallankäyttö edellyttää omistamista koskevan tiedon yleisöjulkista rekisteröintiä edunsaajaomistajan mukaan.

Käytännössä kaavailtu hallintarekisteri tarkoittaa sitä, että arvopaperin todellisen omistajan sijasta rekisteriin merkitään sen hoitaja, kuten pankki. Hallintarekisterin kritisoijat ovat epäilleet, että lakiuudistuksen jälkeen osakkeenomistajien tietojen tilalla olisi esimerkiksi pankin nimi.

”Mahdollistaa rahanpesun, korrution ja valta-aseman väärinkäytön”

Transparency Internationalin mukaan hallintarekisteröityihin tileihin perustuva arvopaperikauppa on aiheuttanut ”systemaattisen riskin lähteen arvopaperimarkkinoilla”.

Järjestön mukaan tämä vahingoittaa tasapuolista ja tervettä kilpailua sekä markkinoiden tehokkuutta ja avoimuutta. Järjestö on huolissaan kaavaillun järjestelmän mahdollistavan muun muassa rahanpesun, korruption sekä valta-aseman väärinkäytön omaksi hyödyksi muiden kustannuksella.

– Hallituksen esityksessä tunnistamispalvelun käyttöliittymä ei ole realistinen eikä paranna julkisuutta. Tunnistamispalvelun merkittävä puute on, että velvollisuus toimittaa tietoa koskee ainoastaan Suomessa toimivia hallintarekisteröinnin hoitajia.

Aiemmin muun muassa keskusrikospoliisi, Helsingin poliisi, Valtakunnansyyttäjänvirasto ja Verohallinto ovat tyrmänneet hallituksen esityksen.

Epäilee lain valmistelua puolueelliseksi

Transparency International on myös huolissaan lakiesityksen valmistelun puolueellisuudesta. Se pitää hyvin poikkeuksellisena, että aiheesta on valmisteltu lyhyen ajan sisällä kolme esitystä, joissa kaikissa liikkeelle panevana voimana on alan etujärjestö.

Se syyttää valtiovarainministeriön esittäneen hallintarekisteriuudistuksen puolesta useita harhaanjohtavia väitteitä. 

– Katsomme tämän johtuvan pyöröovi-ilmiöstä hallintarekisteröintiä ajavan Finanssialan keskusliiton ja asian julkisesta valmistelusta vastaavan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston välillä.

Pyöröovi-ilmiöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa yksityinen ja julkinen intressi menevät sekaisin niin, että julkisen valmistelun riippumattomuus vaarantuu. Järjestö onkin huolissaan, voivatko kansalaiset luottaa virnomaistoiminnan puolueettomuuteen.

Suomi kulkee rekisterissään vastavirtaan

Järjestö toteaa tiedotteessaan, että parhaillaan rikkaat G20-maat ajavat arvopaperiomistusten avoimuutta, toisin kuin hallituksen hallintorekisteriehdotus. Myöskään EU:n uusi arvopaperikeskusasetus ei pakota Suomea luopumaan nykyisestä järjestelmästä, vaikka hallituksen esityksessä ja sitä koskevassa keskustelussa on annettu ymmärtää.

– Hallintarekisteriuudistuksen myötä Suomi ottaisi askeleen kohti omistussuhteiden varjoja kun muu maailma pyrkii kohti avoimuutta. 

Lue myös:

    Uusimmat