Kela korvaa tautikaranteeniin joutuvien ansiot kokonaan – asiaan liittyy kuitenkin yllättävä pulma

2:54
Suomeen perustettiin uusi työryhmä koronaviruksen takia – tätä se tarkoittaa

Jos suomalainen joutuu karanteeniin tarttuvan taudin kuten koronaviruksen takia, Kela korvaa menetetyt ansiot kokonaan, jos muut tartuntatautipäivärahan myöntämisedellytykset täyttyvät.

Karanteeniin määrätty tarvitsee kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin antaman päätöksen työstä poissaolosta. Tilanne kuitenkin mutkistuu, jos karanteeni määrätään ulkomailla.

Kelan mukaan selkeää päätöstä siitä ei vielä ole, miten tartuntatautipäivärahapäätöksiä voidaan tehdä esimerkiksi tilanteissa, joissa karanteeniin määrääminen koskettaa ulkomailla suurempaa joukkoa, kuten jotakin tiettyä kaupunkia, kaupunginosaa tai hotellia, eikä määräystä ole annettu yksilötasolla.

–  Keskustelut käyvät kuumana siitä, miten nämä kansainväliset tilanteet tämän etuuden osalta hoidetaan, kertoo etuuspäällikkö Milla Kaitola Kelasta STT:lle.

–  Pyrimme saamaan asiaan nopeasti selkeän linjauksen, että minkälaisella ulkomaisen toimijan päätöksellä karanteenimääräys voidaan hyväksyä.

Harvoin haettu etuus

Normaalisti tartuntatautipäivärahaa haetaan Kelalta vuosittain melko harvoin.

– Esimerkiksi viime vuonna Kela on maksanut tartuntatautipäivärahaa 120 henkilölle, eli puhutaan tosi pienestä etuudesta. Viime vuonna tartuntatautipäivärahan kustannukset olivat noin 320 000 euroa.

Uudesta koronaviruksesta Kelalle aiheutuvia kustannuksia Kaitola ei uskalla vielä arvioida.

–  Se riippuu tietenkin siitä, rantautuuko koronavirus tänne Suomeen ja millä tavalla henkilöitä lähtee tähän sairastumaan. Kyllähän siinä voi olla suurestakin määrästä henkilöitä kysymys.

Tartuntatautipäivärahat maksetaan muiden etuuksien tavoin sosiaalivakuutusrahastosta.

– Jos rahat eivät riitä, niin etuustuotanto on silloin muutenkin vaikeuksissa. Siinä tapauksessa ei puhuta pelkästään tartuntatautipäivärahasta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.