Lehmäradikaaleja ja huuhaahoitoja koronaan – "Intiasta on tulossa hindujen Iran", varoittaa Suomessa maanpaossa asuva skeptikko

Mies paljasti suorassa TV-lähetyksessä, että patsaasta valuva"pyhä vesi"oli todellisuudessa likavettä – Tappouhkaukset ja jumalanpilkkasyytteet saivat miehen pakenemaan Suomeen 4:57
MTV Uutisten haastattelussa Sanal Edamaruku kertoi tarinansa skeptikkona elämisestä Intiassa.

Koronaviruspandemia on näkynyt ympäri maailman kukkaan puhjenneina huhupuheina, salaliittoteorioina ja pseudotieteenä. Erityisen viljavaa kasvualustaa tälle "infodemialle" on taikauskoinen Intia.

Koko uransa taikauskoisuutta vastaan kamppailleen rationalistin Sanal Edamarukun mukaan pandemia on houkutellut jokaisen gurun tarjoamaan omaa ratkaisuaan virukseen. Vaihtoehtohoitoja tarjoaa myös valtio.

– Intia on kaikkien taikauskojen tyyssija, ja maassa on poliittisia johtajia, jotka ajavat vaihtoehtoisia hoitoja, kuten inkivääriä ja maustekurkumaa sekoitettuna juomana, joka päivittäin juotuna suojelisi koronavirukselta. Tästä on puhunut myös parlamenttiedustaja, Edamaruku kertoo.

Uskomuslääkintä nauttii valtion tukea

Intiassa perinteiset uskomuslääkinnät ja vaihtoehtohoidot nauttivat huomattavaa poliittista tukea. Vaihtoehtohoitoja ajamaan on perustettu AYUSH-ministeriö, joka edistää ayurveda-uskomuslääkintää, joogaa, luontaislääkintää, unani- ja siddha-perinnelääkkeitä sekä homeopatiaa.

Vaikka ministeriö korostaa Intiasta lähtöisin olevia perinteitä, suurta suosiota nauttii myös länsimainen homeopatia, jonka lääkkeistä ei ole havaittu plasebovaikutuksesta eroavia vaikutuksia potilaaseen.

Pseudolääkitsijät leikkivät elämän ja kuoleman kysymyksillä, sillä Intiassa koronatartuntoja on jo todettu yli 6,9 miljoonaa, eli toiseksi eniten maailmassa Yhdysvaltain jälkeen. Kuolemien määrässä Intia on kolmantena Brasilian jälkeen yli 100 000 uhrillaan. Potentiaalia pahempaan on, sillä Intian väkilukuun suhteutettuna sen tartuntojen ja kuolemien määrät ovat vielä matalia.

Suomeen paennut rationalisti

Suomessa omaehtoisessa maanpaossa elävä Edamaruku on joutunut seuraamaan kaukaa kotimaansa kehitystä yhä tiukempaan hindunationalistiseen suuntaan.

– Intiassa ei ole sekulaaria vaihtoehtoa (politiikassa). Iso keskustapuolue heikkenee koko ajan, eikä vasemmisto ole hyväksyttävä vaihtoehto Intian valtavirrassa. Kun ei ole sekulaaria vaihtoehtoa, kaikki kilpailevat siitä, kuka on hindumpi kuin toinen, Edamaruku sanoo.

Kiihkoilijoita löytyy muidenkin uskontojen parista. Edamaruku itse pakeni kotimaastaan suututettuaan katoliset vuonna 2012. Hän osoitti silloin, että krusifiksistä valunut vesi olikin viemärivettä eikä ihme. Tilapäiseksi tarkoitetusta matkasta tuli pysyvä, kun useita Edamarukun tovereita ammuttiin Intiassa.

– Intiasta on tulossa yhä vaarallisempi paikka, hän sanoo.

Väkivallan ilmapiiri hallitsee

Uskonnon ja politiikan erottamista kannattavien asema on yhä vaikeampi Intiassa.

– Koko maailma on huomannut, että Intia on siirtymässä yhä kauemmaksi oikealle ja yhä lähemmäksi sitä, että Intiasta tulee hindulainen Iran.

Edamarukun mukaan pääministeri Narendra Modin hallitus on virallisesti sekulaari, mutta todellisuus on kuitenkin jotain muuta.

– (Valtapuolueen) laidoilla on paljon ääriryhmittymiä, kuten lehmäradikaalit, Edamaruku sanoo.

Oman käden oikeutta jakavat hinduradikaalit ovat hyökänneet naudanlihan kaupasta, syömisestä tai lehmien teurastuksesta epäiltyjen ihmisten kimppuun. Näitä on pahoinpidelty ja surmattu.

Edamarukun mukaan valtapuolue BJP:n liittoumaan mahtuvat myös hindufundamentalistit, joiden haaveissa siintää teokraattinen Intia.

Lue myös:

    Uusimmat