Koronatartunnat selvässä laskussa, eilen tehtiin vain noin 2 000 testiä – ylilääkäri ei ole huolissaan: "Todennäköisesti löydämme yhä positiiviset tapaukset"

8:07
Katso video: Asko järvinen kommentoi Suomen koronatilannetta MTV:lle toukokuussa.

Koronatartunnat ovat Suomessa selvässä laskussa, mikä näkyy myös tehtyjen testien määrässä.

11. kesäkuuta testejä tehtiin vielä runsaat 12 000 kappaletta päivässä, mutta sen jälkeen testimäärät ovat laskeneet päivittäin. Maanantaina tehtyjä testejä ilmoitettiin vain hiukan yli 2 000 kappaletta. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvistä nopeasti vähentyneet testimäärät eivät vielä huolestuta. 

– Suomalaiset ovat käyneet testeissä sangen hyvin. Hengitystieinfektioiden määrät vähenevät yleisesti kesien alussa, ja siihen nähden testimäärät ovat tähän saakka pysyneet varsin hyvinä. 

Järvinen vahvistaa, että tehtyjen testien määrä on ollut viimeisen viikon ajan laskussa myös HUSin alueella. Positiivisena merkkinä hän pitää sitä, että positiivisten testien osuus on samanaikaisesti vähentynyt.  

– Tämä osoittaa sen, että me todennäköisesti yhä löydämme positiiviset tapaukset yhtä hyvin kuin aiemminkin. 

Koulujen loppuminen, kesäkausi ja se, että ihmiset viettävät enemmän aikaa ulkona, ovat Järvisen arvion mukaan osasyitä yhä paranevalle tautitilanteelle, ja vähentyneelle testien tarpeelle. 

– Sama tilanne nähtiin myös viime kesänä, Järvinen toteaa.

Kehitys toistaiseksi luonnollinen

Järvinen ei usko, että vähentyneet testimäärät johtuisivat siitä, etteivät ihmiset lomakauden alettua enää jaksaisi käydä testeissä samaan tahtiin. Hän ei myöskään kanna huolta siitä, että vähentyneet testimäärät johtaisivat siihen, että käsitys maan todellisesta tautitilanteesta kadotettaisiin.   

– En vielä olisi asiasta huolissani. Koskaan ei ole mahdollista saada jokaista lieväoireista tapausta selville, mutta toistaiseksi kehitys vaikuttaa aika luonnolliselta. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja