Koronarajoituksia yritetään kiertää rajoilla lukuisin eri tavoin – väärennöksillä tekeydytään muun muassa kriittisten alojen työntekijöiksi

0:30
Rajavartiolaitos paljasti MTV Uutisille kaksi esimerkkiä: Tältä näyttävät väärennetyt koronatestitulokset.

Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikössä on tutkittu maaliskuusta lähtien noin neljääkymmentä epäiltyä asiakirjaväärennystapausta, joissa on pyritty kiertämään voimassa olevia rajanylitysliikenteen koronarajoituksia. 

Viime viikosta lähtien on esiin tullut yhdeksän uutta rikosepäilyä, kertoo rikostorjuntayksikön päällikkö, kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski Suomenlahden merivartiostosta.

Havaitut väärennökset ovat olleet muun muassa väärennettyjä koronatestitodistuksia ja todistuksia, joilla on pyritty osoittamaan työskentely yhteiskunnan toimivuuden tai huoltovarmuuden kannalta kriittisillä aloilla.

Tekokosken mukaan kriittisiin aloihin liittyviä tapauksia on tullut viime aikoina esiin esimerkiksi merenkulkuun, telakoihin ja alusten valmistamiseen liittyviltä aloilta.

Asiakirjoja, kuten työsopimuksia, on tehty ja esitelty suomalaisten yritysten nimissä.

– Kun on varmisteltu asioita, nämä firmat ovat ilmoittaneet, että heillä ei ole mitään tekemistä näitten asioitten kanssa. Sitten kun on vähän pystytty puuttumaan näihin asioihin, niin sitten on pikkuisen muutettu sitä toimintamallia, Tekokoski kertoo.

Toimintamallia on voitu muuttaa esimerkiksi niin, että on etsitty toisia henkilöitä, jotka ovat kriittisten alojen yrityksissä töissä ja heidän nimissään on heidän tietämättään alettu tehdä todistuksia. Rajalla käydään tietynlaista kilpajuoksua väärentäjien kanssa.

Väärennöksistä iso osa ilmi Helsingin Länsisatamassa

Suurin osa asiakirjaväärennöksistä on tullut ilmi Helsingin Länsisatamassa. Tapauksia on tullut vastaan myös Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Useassa meneillään olevassa tutkinnassa on herännyt epäily, että väärennösten taustalla saattaa olla yksi ja sama taho. Tekokosken mukaan näitä tekijöitä epäillään eri asteisista väärennysrikoksista.

– Tekijöitä on vähän eri puolilla, kyllä me epäilemme, että Suomessakin tämmöisiä tahoja on.

Rajoilla on tullut vastaan myös väärennettyjä vuokrasopimuksia, joilla on pyritty osoittamaan, että Suomessa oleskellaan pysyvästi.

Tekokoski sanoo, että niin kauan kuin nykyiset rajoitukset ja sisärajatarkastukset ovat voimassa, rajavalvonta puuttuu tapauksiin hyvin matalalla kynnyksellä.

– Kun näitä tekoja on arvioitu, niin me olemme sitä mieltä, ja vaikuttaa, että käräjäoikeudetkin ovat sitä mieltä, että nämä täyttävät rikosten tunnusmerkistön nimenomaan väärennysrikosten osalta. Siinä pyritään erehdyttämään viranomaisia ja kiertämään rajoituksia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja