Koronarajoituksia puretaan todennäköisesti jo kesäkuun aikana entistä enemmän

1:58
Ravintolarajoitukset höllentyvät Uudellamaalla ja uusia kevennyksiä on tulossa – katso Seitsemän uutisten raportti.

Hitaasti mutta varmasti kohti uutta normaalia. Tämä vaikuttaa olevan nyt Suomen tie koronarajoitusten purkamisessa.

Hallitus vahvisti tänään asetuksen, jolla Uusimaa siirtyy kiihtymisvaiheen ravintolarajoituksiin.

Ravintolat saavat tästä illasta lähtien olla auki Uudellamaalla kello 23:een asti ja anniskelu on sallittua kello 22:een asti.

Rajoitusten purkuvauhti voi lähiaikoina hieman kiihtyä, sillä sosiaali- ja terveysministeriössä arvioidaan, että kovimmilla rajoituksilla on elinaikaa lähinnä viikkoja.

– Seuraavat vaiheet ovat varmuudella ne, että useita alueita menee parempaan epidemiavaiheeseen. Tulee parempia tilanteita ja sen myötä valtioneuvosto poistaa asetuksia. Esimerkiksi kesäkuussa voidaan päästä tilanteeseen, ettei näitä kellonaikoihin liittyviä rajoituksia ole enää missään Suomessa, sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoo.

Ravintoloiden rajoitustilanne on jo suuressa osin Suomea perustasolla. Maakunnista enää Kanta-Häme ja Päijät-Häme ovat pahimmassa leviämisvaiheessa.

Uusimaa pääsi tänään Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan seuraksi kiihtymisvaiheeseen, mikä on pieni helpotus ravintola-alalle.

Seuraavia suuria höllennyksiä tulee, kun tartuntaluvut sen suovat, eikä näillä näkymin yhtään sen aikaisemmin.

– Saamme alueellisilta koordinaatioryhmiltä tiedot, missä vaiheessa tautitilanne on ja niiden tautikertomusten mukaan ja lausuntojen mukaan tehdään asetuksia rajoituksista. Eli valtioneuvosto säätää asetuksella epidemiatilanteen mukaan. Sen mukaan mitä alueet ja THL ovat asiantuntemuksensa mukaan sanoneet, Tuominen toteaa.

Jos hyvin käy, heinäkuussa Suomen koronarajoitukset koskevat lähinnä hyvää hygieniaa ja turvavälejä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja