Korona pitää maailmaa kuristusotteessa, mutta rikkaat vain porskuttavat: Miljardöörien omaisuus kasvoi valtavasti pandemiasta huolimatta – tai sen ansiosta

1:14
Teknologiajätti Amazonin johtaja Jeff Bezos on modernin ajan rikkain mies.

Sveitsiläispankin ja suuren tilintarkastusyhtiön julkaiseman raportin mukaan miljardöörien omaisuuden arvo kasvoi huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana 27,5 prosenttia koronapandemiasta huolimatta. Miljardöörien omaisuuden arvo on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin.

Selvityksen taustalla olevien sveitsiläispankki UBS:n ja tilintarkastusyhtiö PwC:n mukaan miljardööreillä on mennyt koronapandemian aikana äärimmäisen hyvin.

Samalla kun koronavirus on kylvänyt tuhoa ympäri maailmaa, miljardöörien omaisuuden arvo on noussut, ja myös miljardöörien määrä on kasvanut uuteen ennätyslukemaan. Maailmassa on selvityksen mukaan nyt 2189 miljardööriksi luokiteltavaa ihmistä.

Tämän vuoden suurimmat voittajat löytyvät teollisuus- ja teknologiapohattojen keskuudesta.

Teollisuuden alalla toimivien miljardöörien omaisuuden arvo nousi kolmessa kuukaudessa käsittämättömät 44 prosenttia. Teknologiamiljardöörien varat kasvoivat samassa ajassa 41 prosenttia.

UBS:n ja PwC:n mukaan teollisuuden alalla on hyödytty osakkeiden kurssien noususta, teknologian saralla puolestaan tuotteiden kysynnän kasvusta koronapandemian takia. Menestyjiä löytyy myös lääketeollisuudesta, joka on ollut ymmärrettävistä syistä näkyvästi esillä korona-aikana.

Köyhyys kasvaa samaan aikaan

UBS kertoi selvityksestään miltei samaan aikaan, kun Maailmanpankki julkaisi raportin, jonka mukaan äärimmäisen köyhyyden odotetaan lisääntyvän maailmassa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1998.

Keskiviikkona julkaistussa raportissaan Maailmanpankki arvioi koronaviruksen pahentavan entisestään konfliktien ja ilmastonmuutoksen aiheuttamia vaikutuksia ihmisten toimeentuloon.

Maailmanpankki luokittelee äärimmäisen köyhiksi kaikki, jotka joutuvat selviytymään 1,90 dollarilla, eli noin 1,60 eurolla päivässä. Äärimmäisen köyhiä ennustetaan olevan ensi vuonna jopa 150 miljoonaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja