Korona muuttaa monia itsenäisyyspäivän perinteitä – poliisi valmistautuu silti mielenilmauksiin Helsingissä

Päivän aloittava Maamme-laulu veisataan maskien kera, opiskelijat pohtivat korvaajaa soihtukulkueille ja Puolustusvoimat julkistanee paraatin korvaajan ensi viikolla.

Koronaepidemia muuttaa Linnan juhlien ohella monia muita itsenäisyyspäivän perinteitä.

Puolustusvoimat kertoi jo syyskuun lopulla, että valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati perutaan tältä vuodelta. Paraati oli tarkoitus järjestää Porissa.

Viestinnän suunnittelija Helena Immonen Pääesikunnasta kertoo, että Puolustusvoimat pyrkii tiedottamaan korvaavasta juhlinnasta ensi viikolla. Alueellisesti tapahtumat esimerkiksi lipunnostoa, seppeleenlaskua, palkitsemisia ja ylennyksiä varten ovat mahdollisia, mutta niiden käytännön järjestelyt ovat vielä auki.

– Kaikissa toimissa pyritään huomioimaan koronaturvallisuus niin hyvin kuin mahdollista, eli yleisötilaisuuksia ei järjestetä, Immonen sanoo STT:lle.

Itsenäisyyspäivää tullaan joka tapauksessa kunnioittamaan verkossa esimerkiksi Puolustusvoimien some-kanavilla. Lisäksi Porin kaupungilla ja Porin prikaatilla on Immosen mukaan suunnitteilla yhteistä ohjelmaa perutun paraatin tilalle.

Epidemia vaikuttaa myös monessa korkeakoulukaupungissa tuttuihin opiskelijoiden soihtukulkueisiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat ja opiskelijakunnat korvaavat perinteisen soihtukulkueen virtuaalisella tapahtumalla, kertoo Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan toiminnanjohtaja Elina Nieminen.

– Suunnitteilla on virtuaalinen tapahtuma, jossa olisi perinteisiä ohjelmanumeroita, mutta kulkuetta ei valitettavasti näissä olosuhteissa voida järjestää, Nieminen sanoo.

STT:n soittokierroksen perusteella monilla muilla opiskelijapaikkakunnilla pohditaan mahdollisuutta järjestää fyysinen kulkue tai seppeleenlasku rajoitettuna, mutta suunnitelmat ovat vielä monin paikoin auki.

Kuorolaulua maskit kasvoilla

Muutamat perinteiset ulkoilmatapahtumat ovat kuitenkin näillä näkymin toteutumassa. Suomalaisuuden Liitto aloittaa päivän lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä kello 9. Liitto on varmistanut tapahtuman järjestämisen edellytyksen lääkäriltä Helsingin kaupungin koronainfon kautta, kertoo liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.

– Kaikkia osallistujia pyydetään käyttämään kasvomaskia, ja myös kuoro käyttää kasvomaskia, Gustafsson kertoo.

Tapahtumassa puheen pitää eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.). Lipunnoston suorittaa NMKY:n rastipartio, ja kuorolaulusta vastaa Viipurin Lauluveikot, joka esittää maskit kasvoillaan esimerkiksi Suomen laulun, Maamme-laulun ja Finlandia-hymnin.

Hyväntekeväisyystyötä tekevä Hurstin apu järjestää perinteisen ruokatarjoilun itsenäisyyspäivänä, vaikka sen vähävaraisille suuntaama jouluaaton juhla Helsingin messukeskuksessa on peruttu. Järjestö tarjoaa itsenäisyyspäivänä lohikeittoa Helsingin Rautatientorilla kello 12–14.

"Liikehdintää saattaa myös tänä vuonna olla"

Oman lisänsä itsenäisyyspäivän viettoon ovat tuoneet erilaiset poliittiset mielenosoitukset ja kulkueet Helsingissä.Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoo, että poliisi valmistautuu jälleen mahdollisiin mielenilmauksiin pääkaupungissa.

– Kyllä meidän täytyy tietysti valmistautua siihen, että liikehdintää saattaa hyvinkin myös tänä vuonna olla. Seuraamme tilannetta koko ajan ja katsomme, millaiseksi tilanne muodostuu, Kujala sanoo.

Äärioikeistolaisen 612-soihtukulkueen aikaisempi järjestäjä on tehnyt tälle vuodelle ilmoituksen tapahtumasta "aikoja sitten", mutta voi olla Kujalan mukaan luopumassa aiheesta. Sen sijaan niin ikään etnonationalistinen Suomi herää -tapahtuma mainostaa verkossa omaa kulkuettaan.

Kujala huomauttaa, että toistaiseksi on varhaista ottaa kantaa erilaisten mielenilmausten tai marssien toteutumiseen. Kokoontumislain mukaan ilmoituksen tapahtumasta voi tehdä 24 tuntia ennen tapahtumaa.

Lue myös:

    Uusimmat