Korona heikensi vuokra-asuntojen kysyntää, nyt käyrä on kääntymässä ylöspäin – pullonkaulaksi saattavat muodostua nämä tekijät

2:08
Kerroimme aiemmin: Suomen Pankki huolissaan asuntovelallisista – vaatii velkakaton ja asuntolainojen pituusrajoituksen ottamista käyttöön

Asuntovuokraajat ja muut vuokra-alan ammattilaiset odottavat vuokra-asuntojen kysyntään palautumista viime talven notkahduksen jälkeen, selviää kiinteistönomistajien ja rakennuttajien järjestön Raklin Vuokra-asuntobarometrin vastauksista.

Vastaajista 86 prosenttia odottaa tarjonnan jatkavan kasvua lähitulevaisuudessa. Tarjonnan nähdään saavan tukea etenkin vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen rakentamisesta.

Vastaajat uskovat tarjonnan nousevan nopeimmin Turun ja Tampereen alueilla, jossa vuokrien uskotaan kasvavan etenkin pienissä asunnoissa. Pääkaupunkiseudulla tarjonnan kasvun nähdään hillitsevän vuokrien nousua.

Korona heikensi kysyntää

Odotukset vuokrien kehityksestä taittuivat viime vuonna, kun korona heikensi vuokra-asuntojen kysyntää.

Nyt odotuksissa tapahtui käänne ylöspäin, ja esimerkiksi pienten helsinkiläisasuntojen vuokrien nousuun uskoo lähes 60 prosenttia vastaajista. Vantaalla ja Espoossa vuokrien nousuodotukset ovat vain hivenen maltillisempia.

Vuokrien nousua odottaa edelleen selvästi harvempi kuin ennen pandemiaa. Jyväskylässä ja Lahdessa odotukset vuokrien kehityksestä ovat edelleen miinusmerkkiset. Kuopiossa ja Oulussa suurin osa vastaajista odottaa sekä pienten että suurten asuntojen vuokrien pysyvän ennallaan.

Myös pienten asuntojen kysynnän odotetaan vahvistuvan

Raklin Vuokra-asuntobarometriin vastasi elo-syyskuussa 71 vuokra-asuntomarkkinoiden ammattilaista. Vastaajat edustavat organisaatioita, jotka omistavat kaikkiaan 250 000 vuokra-asuntoa. Kyselyn toteutti KTI Kiinteistötieto.

Vastaajat katsovat, ettei koronapandemialla enää ole näkyvää vaikutusta siihen, minkä kokoisia asuntoja markkinoilla kysytään. Viime kevään kyselyssä pandemian nähtiin vaikuttavan laskevasti yksiöiden kysyntään, mutta nyt myös pienten asuntojen kysynnän odotetaan vahvistuvan.

Myös kysynnän alueellisessa painottumisessa on nähtävissä selkeä muutos viime kevääseen verrattuna: kun keväällä 39 prosenttia vastaajista arvioi koronan heikentävän kalliimpien alueiden vuokra-asuntokysyntää, oli tätä mieltä nyt vain 17 prosenttia asiantuntijoista.

Vastaavasti näkemykset hinnaltaan edullisempien alueiden kysynnän vahvistumisesta olivat nyt huomattavasti maltillisempia kuin keväällä.

Kustannukset ovat nousussa

Vastaajat pitävät pahimpana vuokra-asumisen pullonkaulana rakentamisen kustannusten nousua.

Tonttien, rakennusmateriaalien ja työvoiman hintojen ennakoidaan nousevan tulevan vuoden aikana. Myös tonttien saatavuus ja kaavoitus nähdään vaikeuttaviksi tekijöiksi, rahoitustilanteen sen sijaan koetaan parantuneen viime vuodelta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja