Mainos

Korkman ja Liikanen: Työn tarjontaa lisättävä!

20:38

Pääministeri Jyrki Kataisen koolle kutsuma Heureka-seminaari alkoi professori Sixten Korkmanin ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen herätyspuheenvuoroilla.

Molempien johtopäätös oli se, että vaikka asia tuntuukin "järjenvastaiselta", niin Suomen työllisyyttä voidaan parantaa parhaiten työn tarjontaa lisäävillä toimilla.

Suomen Pankin pääjohtaja Liikanen totesi asiasta aikanaan keskustellun muun muassa Saksassa, kun naisten tullessa työelämään pelättiin, että se aiheuttaa miesten työttömyyttä.

– Kävi kuitenkin päinvastoin, sanoi Liikanen.

Professori Sixten Korkman arvioi, että poliitikkojen on vaikea tehdä vaikeassa tilanteessa oikeita päätöksiä. Esimerkiksi Saksan liittokansleri Gerhard Schröder uudisti Saksaa ja saksalaista työelämää toimin, joilla maan talous kääntyi voimakkaaseen nousuun. Schröder hävisi kuitenkin uudistusten jälkeen vaalit ja menetti valtansa. Samoin kävi Italian talouskriisiltä pelastaneelle Mario Montille viime vuonna.

Talousviisaat kävivät läpi Suomen talouden tämänhetkisen tilan. Paperiteollisuuden ja it-teollisuuden alamäen myötä Suomen viennistä on kadonnut iso osa. Tällä hetkellä maan julkinen talous on liian iso suhteessa maan veropohjaan. Palkat nousivat Suomessa vuoden 2007 jälkeen paljon kilpailijamaita nopeammin. Maassa on sekä kestävyysvaje että kilpailukykyvaje. Suomen bruttokansantuote on laskenut viimeiset puolitoista vuotta.

– Kun lähdetään keinoja etsimään, niin kaikilla pitää olla sama pohjatieto. Aamun alustuksista tuli hyvä pohja iltapäivän ryhmätöille, arvioi aloitusseminaaria EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.