Korista koti kuvilla – katso helpot sisustusideat!

Valokuvilla, printeillä ja taiteella sisustaminen antaa rajattomat mahdollisuudet luoda persoonallista henkeä asuntoon – kuvat tekevät kodista uniikin!

Kuvilla ja kehyksillä leikittely on helppo tapa muuttaa kodin yleisilmettä ja luoda sisustukseen pieniä persoonallisia yksityiskohtia joutumatta sijoittamaan suuria summia. Mielikuvitukselle ei tarvitse asettaa rajoja. On täysin makuasia, millaisilla kuvilla kukin kotinsa koristaa. Yksi kerää seinille kaikki tärkeät valokuvansa, toinen tahtoo vain originaalimaalauksia tai grafiikkaa, ja kolmas askartelee sisustustaulunsa itse.

Tärkeät hetket esille

Elämän tärkeät hetket, ikimuistoiset tapahtumat ja läheiset ihmiset on mukava pitää lähellään valokuvien muodossa. Digikameroiden aikanakin silloin tällöin kannattaa vilkaista tiedostot läpi ja teettää parhaat otokset myös paperille ja kehystää kauniisti. Valokuvaamoissa pystytään nykyisin tekemään lähes mistä vain lähes mitä vain edullisin hinnoin. Kuvia on siis helppo teettää juuri haluamaasi kokoon. Vanhoistakin paperi- tai diaoriginaaleista saadaan kohtuullisen hyvälaatuisia uusia versioita. Kauneimmat kuvat ansaitsevat paikkansa seinällä tai hyllyssä.

Hanki kerralla isompi määrä samanlaisia kehyksiä ja käytä niitä vähitellen kertyville kuville – näin pidät valokuvahyllyn tyylikkäänä. Jos kuvien kehystäminen samanlaisiksi tuntuu tylsältä, toinen vaihtoehto on päättää jokin teema tai väri, jonka mukaan valitset kehykset, myös se pitää kokonaisuuden tasapainoisena.

Ryhmittele kuvat toisiaan täydentäviksi kokonaisuuksiksi. Yhtenäisyyden voi valita lähtemään joko kuvista tai kehyksistä. Ryhmäjako on helppo tehdä esimerkiksi aiheen, aikakauden tai henkilöiden mukaan, ja siten kukin ryhmä kertoo katsojalle oman tarinansa. Kun ripustat kuvia seinälle, pidä nyrkkisääntönä, että ryhmän keskikohdan on hyvä asettua silmän korkeudelle.

Kaikki kuvat yhteen kehykseen

Valokuvahylly tai kuvakokoelmat seinällä voivat harkitsemattomasti sijoitettuina tehdä tilasta levottoman oloisen. Minimalistiselle sisustajalle oiva vaihtoehto on digitaalinen valokuvakehys, johon mahtuu mallin mukaan jopa 1 000 kuvaa. Esimerkiksi Sonyn valikoimassa on kolme mallia, joiden ruutukoko on 9 tai 7 tuumaa.

Laite skaalaa kuvan automaattisesti sopivaan tarkkuuteen ja sovittaa pystykuvat vaakatasossa olevana ruutuun. Käyttäjä voi valita erilaisista esitystiloista haluamansa. Kehys näyttää myös kellonajan. Kuvat ladataan laitteeseen muistikortilla ja perussäätöjä, kuten valotuksen ja värien säätöä ja punasilmäisyyden poistoa on mahdollista tehdä suoraan kehyksessä. Kehysten mukana tulee langaton kauko-ohjain, jolla kuvia voidaan säätää.

Omat kuvat jättikokoon

Fototapeteista on tullut suosittuja sisustuselementtejä. Jos ikkunat ovat pieniä tai niitä avautuu vain naapurin seinä, voi fototapetilla tuoda luokseen minkä tahansa maiseman. Suurkaupungin valot, mökkiranta tai meren aallot ovat kaikki mahdollisia.

Mallit ovat monipuolistuneet, ja printtien laatu on nykyisin erinomainen, tapetteja voi tilata myös omista valokuvista teettäen. Värit kestävät hyvin myös pyyhkimistä ja pesua. Fototapetti on parhaimmillaan tehosteena yhdellä seinällä tai kapeina palkkeina käytettynä. Uniikki fototapetti vaikkapa olohuoneessa on todellinen katseenvangitsija. Fototapetista voi soveltaa myös helppoja tauluja tapetoimalla sen puulevyn tai tyhjän maalauspohjan päälle.

Värin tai tyylin kautta yhteen soinnutetut printit, sisustuskankaat ja taulut saavat voimaa toisistaan, ja toisto tuo huomioarvoa. Helppo tee se itse -ratkaisu fototapettien tapaan on sisustuskankaan soveltaminen tauluksi seinälle. Tyynyn, verhojen tai pöytäliinan kankaan muuntaminen tauluksi ei vaadi muuta kuin valmiin pinkopohjan, sakset ja nitojan.

Peilejä ja tyhjiä kehyksiä

Hyllyyn tai lipaston päälle peilin eteen harkitusti asetellut kynttilät tai muut kauniit esineet toimivat kuin elävänä kuvana, näkymä on aina erilainen katseen suunnan mukaan.

Myös tyhjät kehykset ovat hauskoja sisutuksen yksityiskohtia. Niillä voi rakentaa seinään ikään kuin ikkunoita, kehystää kauniin tapetin yksityiskohtia tai vaikkapa laittaa valokatkaisijan tai naulakon raameihin. Kehystettynä on nähty myös perheen pienimmiltä vanhempien katseen välttäessä tapettiin syntyneitä taideteoksia.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat