Mainos

Kopioita myyvä kauppa ärsyttää - laki sallii toiminnan

Huonekaluliike Vepsäläinen selvittää design-huonekaluja myyvän verkkokaupan Designers Revoltin oikeutta markkinoida tuotteitaan Suomessa.

Verkkokauppa Desingners Revolt mainosti tuotteitaan viimeksi eilen koko sivun ilmoituksella Helsingin Sanomissa.

Vepsäläisen markkinointipäällikkö Walter Ihanderin mukaan Vepsäläinen aikoo selvittää, saako Desings Revolt markkinoida tuotteitaan Britannian ulkopuolella.

Desingners Revolt myy internetissä design-huonekalujen klassikkojen, kuten Eero Aarnion pallotuolin tai Arne Jacobsenin tuolin numero 7:n, kopioita aitoja tuotteita merkittävästi matalammalla hinnalla. Yhtiön toiminta perustuu siihen, että Britanniassa tuotteiden kopiointia suojaava laki on voimassa vain 25 vuoden ajan. Esimerkiksi Suomessa laki estää kopioinnin 70 vuoden ajan tekijän kuoleman jälkeen. Tuotteet voivat liikkua EU:n sisällä estotta EU:n tavaran vapaan liikkuvuuden suojin.

Ihander pitää verkkokaupan toimintaa härskinä ja ihmettelee, miksei mainonnassa tuoda selvemmin esille, että kyse on kopioista.

— Verkkokaupassa kuluttaja ei pysty edes vertailemaan tuotteiden laatua. Olemme lähinnä huolissamme siitä, että kuluttajat saavat huonolaatuisia tuotteita. Lisäksi kopioilla ei ole jälleenmyyntiarvoa.

Laki sallii toiminnan

Tullin mukaan sen on hankala puuttua huonekalujen tuontiin Suomeen.

Tullin rikostorjuntajohtaja Sami Rakshitin mukaan tuotteisiin ei päde laki piraattituotteista, koska huonekalujen ei väitetä olevan aitoja, eivätkä ne siten ole piraattituotteita. Lisäksi mallioikeuden vanhentuminen mahdollistaa kopioiden valmistuksen.

Rakshit sanoo, että viranomaiset voivat puuttua kopioiden myyntiin vain, jos tuotteiden mallioikeuden haltijat tekisivät asiasta tutkintapyynnön. Myöskään Vepsäläisen Ihanderin mukaan kopiotuotteiden myyntiin eivät voi vaikuttaa muut kuin tuotteiden oikeudet omistavat henkilöt.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.