Mainos

Konservatiivit johtavat Iranin ääntenlaskua

Iranin konservatiivit ovat ottamassa odotetun vaalivoiton, mutta menestyksellä voi olla kitkerä sivumaku. Uudistusmieliset pärjäsivät sittenkin kohtuullisesti, ja presidentti Mahmud Ahmadinejadilla näyttää olevan edessään hankala taival.

Illan tilanteen perusteella konservatiivit olivat saamassa noin 70 prosentin äänisaaliin. Laskenta oli kuitenkin pahasti kesken, ja esimerkiksi Teheranin 30 edustajanpaikan kohtalo oli vielä ratkeamatta. Lopulliset tulokset ovat selvillä vasta ensi viikon alussa.

Uudistusmieliset olivat kuitenkin toiveikkaita. He laskivat saavansa jopa 50 edustajaa 290-paikkaiseen parlamenttiin, vaikka vanhoillinen valvojien neuvosto esti satojen uudistusmielisten ehdokkaiden osallistumisen vaaleihin.

Väistyvässä parlamentissa uudistusmielisiä oli nelisenkymmentä, laskijasta riippuen. Voimasuhteiden arviointi on Iranissa vaikeaa, sillä ryhmäkuri on löyhää ja riippumattomia edustajia runsaasti. Konservatiivien rintamakaan ei ole yhtenäinen: suosiotaan on nostamassa etenkin ns. revisionistinen liike, joka suhtautuu kriittisesti presidentti Mahmud Ahmadinejadiin.

Revisionisteihin lukeutuu muun muassa entinen ydinneuvottelija Ali Larijani, joka otti vaaleissa murskavoiton uskonnollisessa Qomin kaupungissa. Larijani kritisoi varsinkin Ahmadinejadin talouspolitiikkaa, joka on johtanut valtoimenaan laukkaavaan inflaatioon.

Asiantuntijat arvelevatkin, että konservatiivien ylivoimasta huolimatta presidentillä on jatkossa vastassaan yhä valppaampi parlamentti.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.